Želite biti u formi, a nemate vremena? Onda je ovo stvoreno za vas!

Tabata trening - trening visokog intenziteta koji ne samo da popravlja aerobni kapacitet u roku od oko četiri minute po treningu, nego ima i niz drugih prednosti. Trening je razvio dr Izumi Tabata, trener japanske reprezentacije u brzom klizanju. Metoda povećava anaerobni prag nizovima kratkih, žestokih i složenih pokreta (koji rade na više mišićnih grupa odjednom).

'Ova vrsta treninga ne oslanja se na kiseonik kao na gorivo, za razliku od tradicionalnih kardio vežbi', kaže lični trener Sindi Lai, vlasnica teretane iz Njujorka.

'Značajno ćete popraviti maksimalan VO2', kaže. (To je maksimalna potrošnja kiseonika, najveći mogući utrošak kiseonika koji se koristi u jednom minutu tokom vrhunca vežbanja). Štaviše, jačaćete mišiće - sve bez potrebe za posebnom opremom. Birajte pokrete koji imaju više uticaja poput treninga eksplozivnosti, preskakanja užeta, čučnjeva, sklekova. U čemu je kvaka? Morate dati svoj apsoultni limit.

A evo koliko će se isplatiti - Tabata vam može sagoreti tri puta više kalorija od tipičnog aerobnog vežbanja. Tu je i efekat odgođenog sagorevanja. Vaše telo nastavlja prerađivati ili sagorevati masnoće satima nakon vežbe, s obzirom da se tokom vežbanja troše zalihe ugljenih hidrata.

Ako se odlučite na ove vežbe, na nešto morate paziti! Pravi nivo vežbanja i iskustvo kod izvođenja vežbi visokog intenziteta su imperativ, zato ne bi bilo loše započeti vežbe pod nadzorom trenera.

Jednom kada usavršite rutinu, svakih 4 do 6 nedelja, menjajte je radi boljih rezultata.

Raznolikost je začin života, čak i kada je reč o samo četiri minuta.

Pogledajte neke od primera Tabata treninga, koje možete vežbati doslovno 'pod reklamama' gledanja omiljenog TV programa.

Izvor: Net.hr
Foto: sdchiropracticcare.com

Pogledajte još