Sedam razloga zbog kojih bi trebalo da popijete čašu vina

Dobro je za srce
Fitohemikalije koje se nalaze u vinu povećaće nivo dobrog holesterola, a antioksidansi koje sadrži zaštitiće sluznicu koronarnih arterija. Jedna do dve čaše crnog vina na dan je optimalna količina koja će vam pomoći da vidite rezultat.

Sprečava oštećenje sluha koje nastaje zbog velike buke
Antioksidans resveratrol koji se nalazi u crnom vinu, može da pomogne u zaštiti sluha, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje. Stoga pojačajte omiljenu pesmu i uživajte uz čašu vina.

Štiti kožu
Tajna je opet u resveratolu. Neutralizuje slobodne radikale koji napadaju kožu. Natočite čašu vina i pozdravite se s oštećenom kožom.

Prevencija od moždanog udara
Konzumiranje alkohola u umerenim količinama može da pomogne u sprećavanju stvaranja krvnih ugrušaka, kao i nakupljanju holesterola u arterijama, što smanjuje rizik od moždanog udara.

Reguliše šećer u krvi
Alkohol poboljšava reakciju tela na insulin koji reguliše šećer u krvi. Kada je nivo šećera u krvi pod kontrolom, vaše telo neće da pretvori puno glukoze u mast.

Poboljšava kvalitet sperme
Dobra vest za parove koji žele da postanu roditelji. Novo istraživanje otkrilo je da muškarci koji su popili čašu vina jednom do tri puta nedeljno smanjuju verovatnoću za abnormalnost sperme.

Podstiče bolje pamćenje i razmišljanje
Umereno konzumiranje alkohola može da spreči kognitivno propadanje jer podstiče bolju prokrvljenost u vašem mozgu.

Izvor: Radiosarajevo.ba
Foto: Imagebase

Pogledajte još