Čuvajte se: Sezona virusa počinje

Respiratorne infekcije hvataju zalet. Ambulante su pune, a lekari još veću gužvu očekuju kada se đaci vrate u školske klupe posle zimskog raspusta. Jer, talasi infekcija obično kreću iz vrtića i škola, i prenose se u porodice i kolektive. U Evropi je sezona gripa već počela, a u uzorcima iz Norveške, Španije, Nemačke, Turske, Francuske, Velike Britanije potvrđena su sva tri očekivana tipa virusa: tip A - H1N1 i H3N2, i tip B. Ipak, grip se još javlja samo sporadično, što potvrđuje i podatak da se od 7.000 uzoraka koliko se svake nedelje uzima u Evropi, samo u 2,5 odsto izoluje virus gripa.

U beogradskim domovima zdravlja stanje je uobičajeno za ovo doba godine. Tokom jedne nedelje lekari su registrovali 19.363 obolelih od akutnih respiratornih infekcija, među kojima je prijavljeno i 45 pacijenata sa simptomima sličnim gripu. Najviše obolelih je bilo predškolskog i školskog uzrasta.

- Trenutno su u cirkulaciji svi uobičajeni virusi i bakterije za ovo doba godine - kaže dr Predrag Kon, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograd. - Osim respiratornog sincicijalnog virusa koji se prati, verovatno su u cirkulaciji prisutni i adeno i virus parainfluence. Virus gripa još nije potvrđen u Beogradu, ali je moguće da je već stigao u našu zemlju. Ipak, tek sa početkom drugog polugodišta možemo očekivati ozbiljnije prijavljivanje. Doktor Slavica Rakić Adrović, imunolog u Institutu za virusologiju, vakcine i serume kaže da je u laboratoriji „Torlaka“ potvrđeno prisustvo rino virusa i dokazano je da su u cirkulaciji adeno virusi.

I pedijatri ovih dana imaju više pacijenata, uglavnom zbog respiratornih infekcija gornjih disajnih puteva koje su u zimskom periodu i najčešće. Osim na kijavicu i pojačano curenje sekreta iz nosa, mališani se žale i na bolove u grlu, kašalj, povećanu telesnu temperaturu.

- Povišena temperatura koja traje do tri dana ne mora da bude razlog za zabrinutost ukoliko je opšte stanje deteta dobro - objašnjava dr Olivera Todorović, pedijatar Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“ Palilula. - Ako je dete veselo, raspoloženo, normalno jede i igra se, treba mu davati što više tečnosti, toplih napitaka, lekove za snižavanje temperature, i sirup za iskašljavanje ako je potrebno. Ali, ukoliko je dete malaksalo, ne jede, ima visoku temperaturu, ne igra se, obavezno treba da ga pregleda lekar.

SIMPTOMI GRIPA I PREHLADE

* Sezonski grip:
najčešće počinje iznenadnom jezom i visokom temperaturom, malaksalošću i bolovima u mišićima, a mogu da se jave i glavobolja, umor, gubitak apetita. Simptomi su slični prehladi, ali su mnogo jače izraženi i naglo se ispoljavaju.

* Prehlada: kijavica, zapušen nos, suzenje očiju, crvenilo ždrela, kašalj, malaksalost, temperatura može da bude blago povišena ili normalna. Najčešće traje do sedam dana.

* Preporuka: i za grip i za prehladu po potrebi treba uzimati preparate za skidanje temperature, piti dosta tečnosti, najbolje toplih napitaka, i uzimati što više vitamina iz svežeg voća i povrća da bi se ojačao imunitet. Mirovanje ubrzava oporavak a obavezno je za trudnice, starije osobe i hronične bolesnike. Lekari kažu da bi trebalo odležati sedam dana.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još