Trgovinski centri u Sloveniji višak hrane poklanjaju siromašnima

Tri trgovinska lanca u Sloveniji prihvatila su inicijativu da hranu koja bi zbog strogih sanitarnih propisa završila u kontejneru za otpatke, ali je još upotrebljiva za ishranu, namene beskućnicima i siromašnim porodicama.

Inicijativi "Lions kluba" iz Celja pridružili su se trgovinski lanci Merkator, Tuš i Spar i aktivistima svaki dan prepuštaju hranu koja se, potom, deli onima koji je ne mogu kupiti u Celju, Mariboru i Trbovlju.

Program "Viškovi hrane" će se uskoro proširiti i na Kopar, Ljubljanu, Novo Mesto i Kranj, piše ljubljanski dnevnik "Delo".

Reč je o hrani kojoj tog dana ističe rok upotrebe - hlebu, pečenom mesu, salatama, voći i povrću, sendvičima, mleku i mlečnim proizvodima..., a dostavlja se azilima za beskućnike, sigurnim kućama i drugim humanitarnim ustanovama, kao i siromašnim porodicama s više dece.

"Ovakva pomoć je od izvanrednog značaja. Naši korisnici sada umesto jednog imaju tri obroka na dan. Manje je i alkoholisanosti u azilu", istakla je direktor celjskog azila za beskućnike Zdenka Zrinski.

Program se nadovezuje na delatnost slovenačkog Crvenog krsta i crkvenog dobrotvornog udruženja Karitas koji su lane podelili pakete s ukupno 6.250 tona hrane.

To je, kako podsećaju mediji, znatno više nego prethodnih godina jer potrebnu hranu često ne mogu u celosti kupiti ni penzioneri, zaposleni s nižim primanjima i siromašnije visečlane porodice.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još