Niš: Na ulicama 220 mališana, a svratište radi samo do juna

Ovako priča dvanaestogodišnji dečak, jedan od 220 mališana koji svaki dan, prepušteni sami sebi, preživljavaju na ulicama. Priznaje da mu odlazak u svratište uvek dobro dođe jer mu je obrok koji tamo dobije često jedini u toku dana.

Svratište za decu je nakon kraćeg zastoja ponovo otvoreno, a prema projektu moći će da funkcioniše samo do juna.

Novogodišnjim humanitarnim koncertom „Niš u srcu“, „Idea“ je obezbedila garderobu, igračke i hranu za decu.

- Dobio sam prošle godine jaknu od jednog čoveka koji me je angažovao da mu očistim sneg ispred kuće. Moj najveći problem je obuća, imam patike koje su iscepane, a po ceo dan sam na ulici pa mi je hladno - dodaje dve godine stariji drugar.

Boško Aleksić, koordinator svratišta, kaže da će dalju brigu o svratištu preuzeti Ministarstvo zdravlja, a od grada očekuju do tri miliona dinara kako bi mogli da rade neprekidno. Najveći nedostatak je u hrani i obući, a veliki izdatak im predstavljaju komunalije.

- Od jula ćemo biti prinuđeni da s lokalnom samoupravom krenemo u pregovore i da pokušamo da obezbedimo novac kako bismo zbrinuli decu. Zvanično, ovde mogu da borave deca od 10 do 18 godina, ali mi nikoga ne vraćamo, dolaze i oni mlađi - kaže Aleksić.

Radno vreme svratišta je od 12 do 18 časova, a dnevno ga poseti oko dvadesetoro dece svih uzrasta. Ponekad dobiju hranu, imaju igračke, kompjuter, toplo je, a mogu da dobiju i pomoć lekara.

- Ovde dobijaju lekarsku i psihološku pomoć, uključujemo ih u obrazovni sistem i kontrolišemo njihovu redovnost. Koriste kompjuter, kreiraju, crtaju, imamo zabavne radionice. Nažalost, radno vreme je samo šest sati, toliko možemo da im pružimo jer baš u tom trenutku oni su na ulicama - dodaje Aleksić.

U svratištu radi desetoro ljudi: dva lekara, koordinator, animator, edukator i volonteri. Do sada su se finansirali iz Globalnog fonda, koji je najavio prekid saradnje, pa je Ministarstvo zdravlja preuzelo brigu do juna.

Većnik Branislav Ranđelović kaže da do sada nije dobio zvaničan zahtev svratišta za pomoć i da postoji „procedura koja se mora poštovati“.

Izvor: Blic

Pogledajte još