Božović: Pojedinci sramote celu Žandarmeriju

Iz jedinice je šest pripadnika lično suspendovao komandant prošle sedmice.

Neodgovornim ponašanjem pojedinaca nanosi se šteta ugledu žandarmerije i nećemo biti milosti prema takvom ponašanju, rekao je Božović novinarima i podvukao da su krivična dela i prekršaji učinjeni van službe i radnog vremena.

"Pripadnici Žandarmerije ne mogu van radnog vremena da obavljaju poslove koji su nespojivi sa službenom dužnošću, pa ni poslove obezbeđenja u privatnim kafićima ili sličnim objekatima",
kazao je Božović odgovarajući na pitanja novinara povodom poslednjeg incidenta u kome je jedan od pripadnika Žandarmerije tukao troje ljudi ispred kafića u kome je bio angažovan u obezbeđenju.

Božović je rekao da zbog malog broja neodgovornih pojedinaca rezultati jedinicie ostaju u senci i da ne dopiru do javnosti.

On je naveo da je od osnivanja niškog odreda 2001. godine ukupno 240 pripadnika tog odreda povređeno na poslu, da je jedna trećina pripadnika Žandarmerije od ukupnog broja tog sastava povređena u izvršavanju najsloženijih zadataka i da se godišnje povredi tri odsto pripadnika te elitne jedinice, što kako je naveo, pokazuje da je reč o visoko rizičnom poslu.

Od avgusta prošle godine angažovani su timovi psihologa i stručnjaka u edukaciji pripadnika i starešina Žandarmerije, rekao je komandant.

Božović je rekao da su pripadnici jedinice izdvojili do sada 10 miliona dinara učestvujući u 25 humanitarnih akcija, a da je u 15 slučajeva 1.130 pripadnika dobrovoljno dalo krv.

Komandant niškog odreda Senad Koštić rekao je da su svi ispadi bili van službe i da je reč o malom broju neodgovornih pripadnika u odnosu na one koji savesno izvršavaju zadatke.

Koštić je rakao da svaki ispad pripadnika Žandarmerija doživljava veoma emotivno, kao da su to ispadi njegove dece.

Načelnik Policijske uprave u Nišu Srđan Grekulović rekao je da neće biti zaštićenih i da će svako, bez obzira kom sastavu pripada, biti procesuiran zbog kršenja zakona.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić i načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković posetili su niški odred i dvojici najuspešnijih pripadnika uručili satove.

Izvor: mondo

Pogledajte još