Rezultati istraživanja: Polovina žena ima hronične zdravstvene probleme

Zdravlje žena je na veoma niskom nivou, milioni njih su depresivni, neaktivni i trpe konstantni bol. Skoro polovina žena pati od hroničnih zrdavstvenih problema, dok je četvrtina anksiozna ili depresivna.

U jednom britanskom istraživanju učestvovalo je 8.000 ljudi. Otkriveno je i da zabranjivajući broj žena starijih od 65 ima problem s pićem. Jedna od sedam žena ovih godina pije alkohol bar pet dana nedeljno, mnogo više nego što su pile u svojim četrdesetim.

Fizička aktivnost neophodna

Da bismo smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti, najvažnije je da budemo aktivni. Fizička aktivnost pomaže i deci da odrastu u vitke i zdrave ljude i štiti njihova srca u odraslom dobu.
I deca i odrasli treba da shvate koliko je fizička aktivnost bitna. Ne morate zbog toga da dajete novac na teretanu, možete jednostavno da vozite bicikl ili da odete u šetnju ili na trčanje.
Istraživanje je došlo do zaključka i da je 23 odsto žena deperesivno ili anksiozno, dok 45 odsto njih pati od hroničnih bolesti, kao što su artritis, dijabetes, zatajenje srca ili astma.

Ispostavilo se da su muškarci zdraviji, samo 16 odsto muškaraca pati od depresije ili anksioznosti, a 36 odsto njih ima hronične zdravstvene probleme.

"Iako ova studija pokazuje da je veći broj žena koje boluju od mentalnih bolesti, treba da budemo svesni i činjenice da se muškarci manje obraćaju za pomoć"
, kaže Bet Marfi, stručnjak za mentalno zdravlje.

Otkriveno je i da je 25 odsto žena i 24 odsto muškaraca gojazno i čak 14 odsto dece.

Preporučuje se da odrasli budu aktivni bar sat i po nedeljno, što može da uključi i kućne poslove i baštovanstvo, dok deca treba da budu aktivna bar tri sata nedeljno. Ali samo 45 odsto žena pridržava se ovoga, dok je muškaraca još manje - samo 33 odsto.

Šta je otkrila studija

- 25 odsto odraslih provede četiri sata gledajući televiziju
- 4 od 10 žena i polovina muškaraca u toku poslednje nedelje nisu uradili neki teži kućni posao
- 25 odsto žena i 20 odsto muškaraca fizički su aktivni manje od pola sata nedeljno
- jedan od šest muškaraca i jedna od 10 žena piju alkohol skoro svake noći (bar pet dana nedeljno)
- 66 odsto odraslih kockalo se i igralo igre na sreću u poslednjih godinu dana
- 10 odsto dece mlađe od pet godina ispunjava kvotu od tri sata vežbanja nedeljno-
- jedna od šest žena ima visok krvni pritisak.

Izvor: Žena
Foto: Morguefile

Pogledajte još