Pet najboljih filmova svih vremena

Večernje sate je lepo provesti uz neki dobar film. Ovo je pet najboljih filmova ikada sa liste najveće internet baze filmova IMDB.

1. Bekstvo iz Šošenka

Ovaj film je iz 1994. godine, rađen je po romanu Stivena Kinga " Rita Hayworth and Shawshank Redemption", a režirao ga je Frenk Darabont.

Bekstvo iz Šošenka, nominovan je za sedam oskara i dva zlatna globusa. Glavne uloge imaju Tim Robins i Morgan Friman, a posetioci internet stranice IMDB.com dali su mu ocenu 9,2.

Sinopsis:
Nakon što je nepravedno optužen zbog ubistva svoje žene i njenog ljubavnika Endi Dufren (Tim Robins) biva osuđen na dve doživotne robije koje služi u zloglasnom zatvoru Šošenk.

Posle mesec dana robije, Dufren upoznaje Elisa Redinga, poznatog kao Red i njegove prijatelje. Prijateljstvo počinje nakon što Red, "čovek koji zna nabaviti stvari", nabavlja Dufrnu čekić, koji će on koristiti za svoj hobi skupljanja i oblikovanja kamenja.

Ali jednog jutra Dufren više nije bio u svojoj ćeliji...

2. Kum

Kultni film iz 1972. godine našao se na drugom mestu liste najboljih filmova. Od posetilaca sajta IMDB.com dobio je visoku ocenu 9,2, a od prvoplasiranog filma, Bekstvo iz Šošenka, deli ga oko 300 hiljada glasova.

Kum je adaptacija istoimenog romana Maria Puza i pokriva period od 1945. do 1955. godine.

Film je režirao Fransis Ford Kopole, a glavne uloge imaju Marlon Brando, Al Paćino, Džejms Kan, Robert Duval i Danana Kiton.

Sinopsis:
Film počinje na venčanju kćerke Don Vite Korleonea, Koni (Talija Šajer) za Karla Ricija (Džijani Ruso) u Njujorku u kasno leto 1945.

Kako „nijedan Sicilijanac ne može odbiti uslugu na dan venčanja svoje kćerke“, Korleone, poznat među svojim prijateljima i saradnicima kao „Kum“ i Tom Hejgen (Robert Duval) zauzeti si saslušavanjem zahteva prijatelja i saradnika.

U međuvremenu, Don Vitov najmlađi sin Majkl (Al Pačino), koji se vratio iz Drugog svetskog rata kao odlikovani junak, priča svojoj devojci Kej Adams (Dajana Kiton) anegdote o kriminalnom životu svog oca, uveravajući je da on nije kao njegova porodica. Ubrzo biva izvršen atentat na Don vita korleonea na lokalnoj pijaci...

3. Kum II

Nastavak kultnog filma Kum zauzeo je treće mesto sa ocenom 9,0. Ovaj film je iz 1974. godine, a režirao ga je, kao i prvi deo, Fransis Ford Kopola.
U nastavku filma glavne uloge tumače Al Paćino i Robert Deniro.

Film je dobio šest Oskara i to za najbolji film, režiju, najboljeg sporednog glumca (Robert Deniro), koreografiju, muziku i najbolje adaptirani scenario.

Sinopsis:
Kopola nas u priču uvodi pedesetih godina prošlog veka. Na čelu mafijaške porodice Korleone je Majkl (Al Pačino) koji se trudi da legalizuje poslove. Hajman Rot (Li Strasberg) i Frenki Pentandželo (Majkl V. Gaco), njegovi su suparnici i kolege u kockarskom biznisu. Njihovi odnosi će se zahladneti nakon neuspelog pokušaja atentata na Majkla koji, nakon neugodnog događaja, kreće u potragu za izdajnikom. Reč je o osobi od poverenja, članu porodice.

Uporedno sa Majklovom pričom, pratimo i priču njegovog oca, don Vita Korleonea (Robert de Niro), koji kao siroče odrasta na Siciliji i koji kao dečak odlazi u SAD. Svoj prvi posao dobija u malom dućanu nakon čega sledi nezaustavlji put prema bogatstvu i moći.

U filmu se ističu Al Pačino, koji reprizira ulogu Majkla iz prvog dela, kao i Robert de Niro, koji nakon Marlona Branda tumači lik Vita Korleonea.

4. Petparačke priče

Američki akcioni film iz 1994. godine ocenjen je visokom ocenom 8,9. Film je režirao Kventin Tarantino, a nominovan je za sedam oskara uključujući i nominaciju za najbolji film, a film je osvojio nagradu za najbolji originalni scenario.

Glavne uloge u filmu imaju Džon Travolta, Samjuel L. Džekson i Uma Turman.

Sinopsis:
Film čini nekoliko priča koje su međusobno povezane.

U njima su opisane sudbine dvojice „sitnijih“ mafijaša, jednog profesionalnog boksera koji nije ispoštovao (nezakoniti) dogovor da izgubi meč i žene jednog mafijaškog bosa, sklone predoziranju drogama.

5. Dobar, loš, zao

Na petom mestu našao se italijanski vestern iz 1966. godine, a režirao ga je Serđo Leone. Dobar, loš, zao je treći deo Leonove trilogije o Čoveku bez imena, kojeg kao i u prva dva dela ("Za šaku dolara" i "Za dolar više") glumi Klint Istvud.

Glavnu uloge pored Klinta Istvuda imaju, Ilaja Volak i Lijem Van Lif.

Kventin Tarantino je za ovaj film rekao, da je "najbolje režirani film svih vremena".

Sinopsis:
Film govori o trojici muškaraca koji traže, podatke o lokaciji gdje je zakopan novac vojske Konfederacije za vrijeme Američkog građanskog rata.

Prvi lik koji se pojavljuje u filmu je Tuko (Ilaj Volak), za kojim je raspisana poternica sa nagradom zbog raznih zločina. Tuko je u partnerstvu sa Blondijem (Klint Istvud), koji ga dovodi kod šerifa i uzima nagradu, a zatim ga u posljednjem trenutku spasava od vešanja. U međuvremenu, treći čovek, sa nadimkom Anđeoske Oči (Li Van Klif), saznaje o skrivenom kovčegu zlata, koji je u rukama vojnika Konfederacije, Bila Karsona, pa kreće za njim.

Kada Blondiju konačno dosadi partnerstvo sa Tukom, on ga ostavlja u pustinji bez vode. Tuko uspeva da preživi i odlučuje da se osveti bivšem partneru...

Prva

Pogledajte još