SPO, DS, NUNS: Reakcije na hapšenja za ubistvo Ćuruvije

Foto: Beta

Hapšenje dvojice osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije bivših pripadnika Državne bezbednosti Ratka Romića i Milana Radonjića, osumnjičenih za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, pozdravili su Srpski pokret obnove, Demokratska stranka i Nezvisno udruženje novinara Srbije.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković rekao je povodom hapšenja osumnjičenih za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije da ta stranka daje punu podršku koordinatoru službi bezbednosti Aleksandru Vučiću koji je jedini posle 5. oktobra 2000. odlučno krenuo u otkrivanje do sada neotkrivenih zločina državnog terorizma u Srbiji za vreme vladavine Slobodana Miloševića.

Drašković je novinarima rekao da se nada da će Vučić nastaviti da "čisti" državne institucije i istrajati u akciji razjašnjavanja svih nerasvetljenih zločina, poput ubistva sudije Nebojše Simeunovića i novinara Dade Vujasinović i Milana Pantića.

"Današnja hapšenja organizatora, nalogodavaca i ubica Slavka Ćuruvije moglo se i moralo dogoditi 2001, ali i tokom akcije 'Sablja' i 2006, kada je čak i najavljivano podizanje optužnice. Međutim, tadašnji politički lideri, šefovi službi bezbednosti i njihovi koordinatori odbijali su da se ispoštuje pravda, krili su zločin i štitili zločince", rekao je Drašković novinarima posle dodele nagrada aktivistima SPO.

Drašković je, govoreći o hapšenjima u slučaju Ćuruvija, ocenio i da je Vučić "obavio istorijski posao" i da su hapšenja od ogromnog značaja za pravdu i "moralno ozdravljenje države", te da zbog toga lider naprednjaka može da računa na "punu, svestranu i bezrezervnu podršku svakog člana SPO".

Potpredsednik Demokratske stranke Miodrag Rakić ocenio je da je osumnjičenih za ubistvo Ćuruvije pokazuje da srpsko društvo postaje spremno da se suoči sa tamnim stranama svoje prošlosti.

(old_image)

Rakić, nekadašnji sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je da sada predstoji složen i odgovoran proces utvrđivanja konkretne odgovornosti, a to znači utemeljivanje pravde na činjenicama i dokazima.

"Ako je neko radio prljave poslove štiteći se paravanom države, uvek je pravi trenutak da se to i pokaže građanima"
, rekao je Rakić agenciji Beta.

NUNS: Otkriti nalogodavce Ćuruvijinog ubistva

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozdravilo je hapšenje bivših pripadnika Državne bezbednosti Ratka Romića i Milana Radonjića, osumnjičenih za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

U saopštenju NUNS je ocenio da se hapšenjem Romića i Radonjića otvara mogućnost da u sudskom procesu bude utvrđeno ko su izvršioci tog gnusnog zločina.

NUNS smatra da je još važnije otkriti nalogodavce, naročito imajući u vidu činjenicu da je Državna bezbednost bila služba za čije funkcionisanje je direktno odgovorna država.

Prema NUNS-u, otkrivanjem istine o stradanju Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića biće otklonjena važna prepreka u tom razvoju.

Izvor: RTS

Pogledajte još