Prva beogradska ulica koja je dobila ime po jednom junaku

Prva ulica koja je u Beogradu dobila ime po nekom od junaka Prvog srpskog ustanka bila je Uzun Mirkova, imenovana 1872. godine, četiri godine posle smrti Uzun Mirka Apostolovića, vojnog zapovednika u Prvom i Drugom srpskom ustanku koji se posebno istakao prilikom oslobađanja Beograda 1806. godine.

Ovo je verovatno i bio razlog zbog koga je baš Mirko Apostolović bio prvi koji je dobio 'svoju' ulicu. On je u noći između 29. i 30. novembra 1806. godine sa svojom četom krišom ušao u grad i sa unutrašnje strane otvorio Sava-kapiju srpskoj vojsci.

(old_image)

Teže je ranjen u borbi sa turskom stražom na kapiji.

Kako je bio čovek krupne građe i neobično visok dobio je nadimak „uzun" što na turskom znači „visok".

Za pedesetogodišnjicu Drugog srpskog ustanka, 21. maja 1865. knez Mihailo je Uzun Mirku svojom rukom pridenuo Takovski krst, a odlikovan je i crnogorskom Zlatnom medaljom Obilića.

Umro je 1868. i sahranjen je u Beogradu. Njegova grobnica nalazi se danas na Novom groblju u Beogradu.

Uzun Mirkova ulica i danas se nalazi u centru Beograda. Spaja Studentski trg i Kalemegdan i jedna je od prometnijih ulica u centru.

Zanimljivo je da je Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka, prema pisanju Politikinog zabavnika, ulicu u srpskoj prestonici dobio tek 1904. godine.

Dnevno.rs

Pogledajte još