Putin besan: Rusija će da uništi Saudijsku Arabiju

Foto: Beta, AP / Ivan Sekretarev

Ruski predsednik Vladimir Putin i ruske obaveštajne službe imaju informacije da je Saudijska Arabija umešana u nedavne terorističke napade u Volgogradu, u kojima su bombaši-samoubice usmrtili 32 ljudi, a ranili više od 100, saznaje iranski Pres TV.

Ova arapska zemlja navodno ima veze sa ekstremistima koji su stacionirani u regionu Severnog Kavkaza i odatle napadaju Ruse, posebno sad pred održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Iranci tvrde da je Putinu još u julu prošle godine šef saudijske obaveštajne službe Bandar bin Sultan zapretio da bi Rusiju mogli da napadnu teroristi koje finansiraju vehabije iz njegove zemlje, kao i da bi sve to posebno moglo da se intenzivira pre OI.

Grad Volgograd predstavlja glavnu vezu Moskve s južnim delom zemlje i gradom na obali Crnog mora, Sočijem, gde će 7. februara početi Zimske olimpijske igre. Dva uzastopna bombaška napada u Volgogradu 29. i 30. decembra destabilizovala su vlast te zemlje i izazvala strah i zabrinutost stanovništva, ali i celog sveta, s obzirom na to da će predstavnici stotine zemalja u vreme OI otputovati u Soči.

Zbog toga je Putin javno istakao da će odlučno stati na put svim terorističkim frakcijama koje prete da ugroze stabilnost njegove države i da će sve ekstremiste sravniti sa zemljom. Sad se navodi da bi te pretnje ruskog lidera mogle da znače i direktan napad na Saudijsku Arabiju zbog njenog zatvaranja očiju kad je reč o podržavanju terorista s njene teritorije.

"Postoje čak i nepotvrđeni izveštaji da je Putin sa svojim bliskim bezbednosnim saradnicima već potpisao plan prema kojem će uskoro uslediti uništavanje Saudijske Arabije", navodi Pres TV.


Beta

Pogledajte još