Drašković: Legija nije ključni svedok

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ne veruje Miloradu Ulemeku Legiji, niti da je njegovo svedočenje pomoglo da se otkriju počinioci ubistva novinara Slavka Ćuruvije.
Vuk-Draskovic.jpg

"Nije on ključni svedok, on je ključno suvišni svedok, možda i svedok koji je deo nekakvog plana opstrukcije i bacanja senke na istragu", rekao je Drašković, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Drašković tvrdi da je i bez Legijinog svedočenja sve već bilo spremno za podizanje optužnice na osnovu materijalnih dokaza još 2006. godine. "Ključne su prikupljene neoborive činjenice", podvlači Drašković.

"Samo iz razloga što su vlasti i tužilaštvo opstruirali, odnosno štitili nalogodavce, organizatore i izvršioce tad nije bila podignuta optužnica", objašnjava Drašković.

Drašković sumnja i da je da je kod Legije preovladala "ljudska dobrota" kada je progovorio, a pogotovo da je "ta dobrota proključala bez nekih benefita".

"Nesumnjivo je da on (Ulemek) zna sve o gotovo svim zločinima, jer ih je njegov eskadron smrti sve i izvršio"
, istakao je Drašković.

Drašković kaže da veruje prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću da će nastaviti da "čisti" državne institucije i istrajati u razjašnjavanju svih nerasvetljenih ubistava, poput sudije Nebojše Simeunovića i novinara Dade Vujasinović i Milana Pantića.

"Ništa se ne bi pomerilo, uprkos neoborivim dokazima, da nije bilo Aleksandra Vučića, i zato ima moju bezrezervnu podršku", zaključuje Drašković.

Prema njegovim rečima, Vučića očekuje mnogo opstrukcija u istrazi o slučaju Slavko Ćuruvija, a čekaju ga i, kako je rekao Drašković, obaveze da se rasvetle mnogi zločini o kojima se u Srbiji više i ne govori.

"Verujem da će biti istrajan, uporan i da će sve to da bude otkvireno", istakao je Drašković.

Ipak kaže da ne bi ni pomislio da će Vučić, ministar informisanja 1999. godine, biti najzaslužniji za rešavanje slučaja Slavka Ćuruvije.

"To je dodatni razlog za ogorčenje što su predsednici Srbije, predsednici vlada, ministri unutrašnjih poslova, tužioci od 5. oktobra 2000. do proše godine, opstruirali otkrivanje zločina državnog terorizma počinjenog za vreme Slobodana Miloševića, uključujući i ubistvo Slavka Ćuruvije", objasnio je Drašković.

Vuk Drašković smatra i da je žalosno što otkrivanje ubica Slavka Ćuruvije ima mnogo veću podršku u Evropi i SAD, nego u samoj Srbiji, "odnosno u samoj Vladi od koalicionih partnera Srpske napredne stranke".

"Napokon treba reformisati službu bezbednosti, otvoriti knjigu smrti, knjigu pljačke Srbije, otvoriti dosijea"
, rekao je Drašković, koji misli da će to biti urađeno.

Izvor: RTS

Foto: Medija centar

Pogledajte još