Google Doodle u čast Dajen Fosi

Globalni internet pretraživač Google podsetio je animacijom na svojoj aslovnoj strani da je pre tačno 82 godine rođena Dajen Fosi, poznati zoolog koja je istraživala ponašanje planinskih gorila.

Fosi, Amerikanka, školovana u San Hozeu i na Kembridžu, posvetila je gotovo dve decenije zaštiti planinskih gorila u džunglama Ruande i o tome napisala knjigu Gorile u magli.

Fosi je svirepo ubijena u stanu u kojem je živela, 26. decembra 1985. godine. Kako su tada pisali mediji, probodena je mačetom, a pretpostavlja se da su je na taj način kriminalci kaznili jer je predvodila brojne patrole da bi sprečila krivolov.

(old_image)
Snimljeno u Ruandi 1982. godine (Foto: AP)

Sahranjena u nepristupačnim predelima nacionalnog parka u Ruandi u kojem se sahranjuju i gorile.

Zajedno sa svojim saradnikom doktorom Džordžom Šalerom proučili su detaljno te zagonetne životinje, otkrili su i da planinske gorile žive u grupama do 30 jedinki, kao i da komuniciraju širokom lepezom glasova.

Otkrili su da oni do hrane odlaze i kilometar daleko.

O životu Fosijeve govore autobiografska knjiga Gorile u magli prema kojoj je nastao i film, a Dajen je glumila Sigorni Viver, koja je za tu ulogu dobila Zlatni globus, 1988. godine.

Računa se da je u divljini, u području Virunških vulkana i u šumi Bvindi u Ugandi i u DR Kongo ima tek oko 600 planinskih gorila.

Pogledajte još