Dva piva dnevno uzokuje gubitak pamćenja?

0

Ma koliko se mi trudili da pronađemo sve dobre vesti koje su vezane za pivo, ova se baš i neće svideti pivopijama. Naime, osobe koje su konzumirale dve krigle piva dnevno su doživele degeneraciju pamćenja.

Tužna vest za pivopije dolazi iz zemlje gde ono teče u potocima svake večeri – Velike Britanije. Naime, opsežno istraživanje pratilo je preko 5.000 muškaraca tokom 20 godina kako bi konzumaciju alkohola doveli u vezu sa prevremenim oštećenjem pamćenja.

Rezultati su prilično loši za ljubitelje piva, jer je utvrđeno, za početak, da jedno pivo dnevno (ili velika čaša vina, 2.5 jedinice alkohola) nema nikakvog uticaja na rešavanje problema, razmišljanje ili pamćenje.

Loše vesti i za one kojima gornja količina nije dovoljna, nego piju više od 4.5 jedinica alkohola dnevno, što je manje od 2 krigle piva ili dve velike čaše vina. Naime, ispitanici koji su konzumirali tu količinu alkohola dnevno doživelu su degeneraciju pamćenja u ekvivalentu dodatnih šest godina starosti.

Uz to, pažnja i veštine prosuđivanja propale su za dodatnih godinu i po dana, pa su istraživači zaključili da najveće probleme konzumacija ovakvih količina alkohola na dnevnoj bazi donosi ljudima u četrdesetim godinama.

Izvor: Metro-portal
Foto: Morguefile

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.