Da li znate koji je najbolji položaj za spavanje?

Nažalost, ne možemo da kontrolišemo položaj u kojem spavamo, ali biste mogli postepeno da u svoju rutinu spavanja uvodite 01:00 položaj.

Najbolji način je da probate da zaspite u određenom položaju jer ćete tako telo polako da navikavvate na novi položaj spavanja, a nakon nekog vremena će to postati položaj u kome ćete provesti veći deo noći.

Najbolji položaj: na leđima
Spavanje na leđima podstiče dotok krvi u mozak. Leđa, vrat i ramena su u neutralnom položaju, zbog čega će se smanjiti verovatnoća nastanka bolova u leđima.
Dodatan razlog za spavanje na leđima je činjenica da će to da spreči nastanak prevremenih bora, a grudi će se odupirati gravitaciji, što je želja svake žene.
Nažalost, ovo nije najbolji položaj za hrkače. Naime, kada spavate u ovom položaju hrkanje još više dolazi do izražaja jer se jezik povlači prema grlu.

Dobar položaj: na boku
Osobe koje spavaju na boku ne moraju da brinu, naročito ako spavaju na levom boku. Osim što ćete sprečiti hrkanje, smanjićete gorušicu koja može značajno da smanji kvalitet sna. Ovaj položaj je takođe dobar za osobe koje imaju problema sa bolovima u vratu i leđima.
Stručnjaci ovaj položaj spavanja preporučaju i trudnicama jer ne stvara prevelik pritisak na leđa. Spavanje na boku tokom trudnoće pospešuje cirkulaciju, a lekari su ustanovili da pozitivno utiče i na zdravlje mame i bebe.
Ipak, ovaj položaj ne ide na ruku vašoj koži i grudima. Naime, za razliku od spavanja na leđima, spavanje na boku može da prouzrokuje prevremeni nastanak bora, a grudi se neće odupirati gravitaciji.

Loš položaj: položaj fetusa
Iako se čini da je udoban, ovaj položaj će otežati disanje i rad nekih organa. Takođe će, isto kao i spavanje na boku, narušiti izgled lica i grudi.
Savijanje leđa i spuštanje glave može da izazove bolove u leđima, vratu i ramenima, a nakon nekog vremena, i nepravilno držanje.

Najgori položaj: na stomaku
Provesti osam sati ležeći na stomaku je loše za vašu kičmu jer narušavate njen prirodan položaj. Velika je verovatnoća da će vas ujutro cela leđa boleti.

Takođe, glava će vam biti okrenuta u jednu stranu, što može da dovede do napetosti u mišićima vrata i ramena.

Spavanje na stomaku stvara dodatan pritisak na zglobove i mišiće, što može da prouzrokuje bolove, trnjenje i ukočenost udova.

Izvor: Ženski kutak
Foto: Morguefile

Pogledajte još