Liposukcija za decu: Skandalozna igrica za decu izazvala bes javnosti!

Sporna aplikacija za ajfone koja zahteva da korisnici izvedu niz plastičnih operacija na Barbi lutki koja je gojazna i zapuštena kako bi je učinili savršenom.

Aplikaicija pod nazivom “Plastic Surgery & Plastic Doctor & Plastic Hospital Office for Barbie” ima čak i uputstvo pre korišćenja u kojem vas savetuju kako da bezbedno izvršite liposukciju.

“Ova nesrećna devojka ima toliko kilograma da joj čak ni dijeta ne može pomoći”, navodi se u opisu aplikacije – “U našoj klinici moramo sprovesti liposukciju koja će je učiniti savršenom. Moraćemo da izvršimo male rezove na problematičnim regijama tela i isisamo masnoću. Doktore, da li ćete je vi operisati?”

Tokom igre zadatak je da “popravite” šest problematičnih regija na Barbiknom telu tako što ćete isisati salo. Nakon operacije Barbika je u zavojima, a tek nakon pet dana oporavka dobijate šansu da je obučete i našminkate. Na kraju procesa igrači dobijaju mogućnost da uporede Barbiku pre i posle, te budu ponosni na svoje “remek-delo”.

Ova igrica namenjena je deci do devet godina, a puštena je pre godinu dana. Ipak, nakon besa koji je izazivala među roditeljima uklonjena je sa servisa ajtjuns u utorak.

“Ovo je šokantno i mora se ukloniti. Kakvu poruku šalje mladim devojčicama?”
, bio je samo jedan od komentara na Tviteru.

Inače, i na Gugl pleju se takođe našla slična aplikacija jednostavnijeg imena “Plastic Surgery” čiji opis glasi:

“Barbara voli da jede mnogo hamburgera i čokolade, pa je sada ružna. Plastični hirurg mora izvršiti operaciju njenog tela i lica kako bi joj vratio savršen izgled.”

Skandalozna aplikacija je preuzeta između 500 000 i milion puta, a takođe je ovog utorka uklonjena sa servisa.

“Ne želimo da poruke koje ove aplikacije šalju utiču na naše devojčice i da one sa pet ili sedam godina drže dijetu. Ovakve aplikacije su potencijalna opasnost i dobro je što smo preduzeli prvi korak kako bi one bile uklonjene”
, kaže Laura Bejts, tvorac projekta “Svakodnevni seksizam”

Laura je dodala da skidanje ovih aplikacija ne rešava problem u celosti budući da postoji dosta sličnih igrica za decu. Na primer, “Plastic Surgery for Barbara” je i dalje dostupan na servisu Ajtjuns.

Izvor: 24sata

Pogledajte još