Kontrolor zarobio putnike autobusa 27E

Kako piše portal 24.sata, vozilo gradskog prevoza zaustavljeno je u Cvijićevoj ulici, jer putnik "švercer" nije želeo da kupi kartu niti da napusti autobus, zbog čega je kontrolor kazao vozaču da stane i zatvori vrata dok ne dođe policija.

Jedan očevidac je za "24.sata" rekao da su putnici autobusa tražili od vozača da im otvori vrata, kako bi izašli, što on nije učinio. "Radim u stranoj firmi i ne mogu sebi da dozvolim da kasnim na posao, jer mi se skida od plate", kazala je očevidac događaja Ivana J.

Prepirka između putnika i kontrolorke trajala je oko 15 minuta, a zatim je on nasilno otvorio vrata i izašao. "U tom trenutku nekoliko žena i ja iskoristile smo smo priliku i izašle iz autobusa", dodaje Ivana.

U GSP-u nisu želeli da komentarišu slučaj uz obrazloženje da kontrola karata nije u njihovoj nadležnosti, dok u firmi "Apeks", čiji je Bus Plus sistem kao i kontrola karata, kažu da putnik nije imao ispravnu kartu, i da je fizički nasrnuo na kontrolorku, zbog čega je vozač odlučio da ne dozvoli izlazak putnika i zatvorio vrata. Advokat Žarko Stojaković kaže da kontrolor ima pravo da kaže vozaču da zaustavi autobus, ali ne i da drži ljude zatvorene unutra. "Vozač je dužan da otvori vrata, a kontrolor da izvede putnika koji nema kartu, da sačekaju policiju ili da mu napiše kaznu u vozilu, a autobus sa putnicima da krene dalje", kaže Stojaković.

Prema njegovom mišljenju, putnici imaju pravo da tuže "Apeks" jer su im narušena ljudska prava. "Putnici koji su imali karte, mogu da se udruže i podnesu tužbu za pretrpljeni strah od dobijanja otkaza", objašnjava advokat.

U "Apeksu" pak kažu da je "putnik, muškarac prilikom kontrole karata pokazao personalizovanu kartu sa ženskom slikom".

"Kontrolorka ga je obavestila da se radi o zloupotrebi putne isprave i da je u obavezi da mu oduzme zloupotrebljenu karticu uz izdavanje službene beleške. On je u tom trenutku oštro i nasilno reagovao, zavrnuo kontrolorki ruku i oteo karticu", objašnjavaju u "Apeksu".

Pravilnik
U član 23. Pravilnika o tarifnom sistemu u javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda stoji da "kontrolor može da zaustavi i zadrži vozilo na stajalištu kao i da pozove komunalnu policiju ukoliko putnik ne postupi po zahtevu kontrolora da napusti vozilo. Vozač je dužan da postupi po nalogu kontrolora i zaustavi vozilo dok putnik iz stava 1. ovog člana, ne napusti vozilo."

izvor: B92

Pogledajte još