Greške PIO fonda plaća preko 100.000 penzionera

U Srbiji svake godine u penziju ode oko 100.000 ljudi sa privremenim rešenjima. Veliki broj njih uz konačno rešenje dobije i obračun koji znači povraćaj više uplaćenih sredstava.

Da bi se rešio ovaj problem, PIO predlaže da poslednja godina radnog staža ne ulazi u obračun penzije.

Petku Jovičiću, penzioneru iz Čačka, Fond PIO je tek posle pet godina provedenih u penziji izdao konačno rešenje.

- Prošle godine sam dobio rešenje u kome piše da moram da vratim 25.000 dinara jer su tek tada izračunali da su mi dali više nego što je trebalo. To zaista nije u redu i nije mi jasno zbog čega im je bilo potrebno toliko vremena - priča Jovičić, koji je sa Fondom sklopio dogovor da ovaj iznos vrati u narednih 60 meseci.

U Fondu tvrde da je najčešći iznos preplate, koja je nastala kao razlika između privremenih i konačnih rešenja, od 5.000 do 10.000 dinara, i da korisnici u velikom broju vraćaju preplaćeni iznos.

- Postoje i slučajevi u kojima je obračun penzije po rešenju o konačnom iznosu povoljniji od privremenog i tada Fond obračunava svoja dugovanja. Pri prvoj isplati penzije u celini namiruje se dug oštećenom penzioneru - navode u Fondu.

Osnovni razlog zbog kojeg je ova institucija primorana da izdaje privremena rešenja je, kako kažu, taj što poslodavci ne uplaćuju uredno doprinose i ovoj instituciji blagovremeno ne podnose dokaze o izvršenim uplatama. Drugi razlozi privremenosti su nepostojanje potvrđenog staža iz inostranstva ili neuplaćeni doprinosi za deo navršenog staža, stečaj ili likvidacija poslodavca.

- Osim veće ažurnosti poslodavaca, promenom zakonske odredbe koja kaže da se mora uzeti poslednja godina rada za obračun visine penzije, umnogome bi se rešile pretpostavke privremenosti - navode u Fondu.

Poslednja godina radnog staža stvara najveći problem u obračunu penzija, jer privremeno rešenje mora da sačeka da država objavi podatke o proseku zarada za prethodnu godinu na osnovu koje će Fond utvrdili lični koeficijent i doneti konačno rešenje. - Zato je 99 odsto rešenja, koja donosimo u godini odlaska u penziju, privremeno - kažu u Fondu.

Penzioner vraća 4.000 evra
Penzioner Miodrag Lazarević iz Aranđelovca neslavni je rekorder po iznosu koji, po konačnom rešenju o penzionisanju, mora da vrati u PIO fond. Od njega se, naime, na ime više uplaćenih sredstava, traži da vrati čak 400.000 dinara.

- Nemam nameru ništa da plaćam dok ne isteram istinu na videlo, pogotovo što su u PIO dobili svu potrebnu dokumentaciju od mojih poslodavaca i u mom slučaju je sve jasno - kaže Lazarević.

Izvor: Blic

Pogledajte još