Greške PIO fonda plaća preko 100.000 penzionera

0

Oni koji ispune uslov za odlazak u penziju moraju da čekaju i duže od godinu dana da bi dobili rešenje o penzionisanju. I tek tada će saznati koliko penzija tačno iznosi.

U Srbiji svake godine u penziju ode oko 100.000 ljudi sa privremenim rešenjima. Veliki broj njih uz konačno rešenje dobije i obračun koji znači povraćaj više uplaćenih sredstava.

Da bi se rešio ovaj problem, PIO predlaže da poslednja godina radnog staža ne ulazi u obračun penzije.

Petku Jovičiću, penzioneru iz Čačka, Fond PIO je tek posle pet godina provedenih u penziji izdao konačno rešenje.

Prošle godine sam dobio rešenje u kome piše da moram da vratim 25.000 dinara jer su tek tada izračunali da su mi dali više nego što je trebalo. To zaista nije u redu i nije mi jasno zbog čega im je bilo potrebno toliko vremena – priča Jovičić, koji je sa Fondom sklopio dogovor da ovaj iznos vrati u narednih 60 meseci.

U Fondu tvrde da je najčešći iznos preplate, koja je nastala kao razlika između privremenih i konačnih rešenja, od 5.000 do 10.000 dinara, i da korisnici u velikom broju vraćaju preplaćeni iznos.

Postoje i slučajevi u kojima je obračun penzije po rešenju o konačnom iznosu povoljniji od privremenog i tada Fond obračunava svoja dugovanja. Pri prvoj isplati penzije u celini namiruje se dug oštećenom penzioneru – navode u Fondu.

Osnovni razlog zbog kojeg je ova institucija primorana da izdaje privremena rešenja je, kako kažu, taj što poslodavci ne uplaćuju uredno doprinose i ovoj instituciji blagovremeno ne podnose dokaze o izvršenim uplatama. Drugi razlozi privremenosti su nepostojanje potvrđenog staža iz inostranstva ili neuplaćeni doprinosi za deo navršenog staža, stečaj ili likvidacija poslodavca.

Osim veće ažurnosti poslodavaca, promenom zakonske odredbe koja kaže da se mora uzeti poslednja godina rada za obračun visine penzije, umnogome bi se rešile pretpostavke privremenosti – navode u Fondu.

Poslednja godina radnog staža stvara najveći problem u obračunu penzija, jer privremeno rešenje mora da sačeka da država objavi podatke o proseku zarada za prethodnu godinu na osnovu koje će Fond utvrdili lični koeficijent i doneti konačno rešenje. – Zato je 99 odsto rešenja, koja donosimo u godini odlaska u penziju, privremeno – kažu u Fondu.

Penzioner vraća 4.000 evra
Penzioner Miodrag Lazarević iz Aranđelovca neslavni je rekorder po iznosu koji, po konačnom rešenju o penzionisanju, mora da vrati u PIO fond. Od njega se, naime, na ime više uplaćenih sredstava, traži da vrati čak 400.000 dinara.

Nemam nameru ništa da plaćam dok ne isteram istinu na videlo, pogotovo što su u PIO dobili svu potrebnu dokumentaciju od mojih poslodavaca i u mom slučaju je sve jasno – kaže Lazarević.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.