"Najbolji" gafovi naših ministara

Ivan Mrkić, spoljni poslovi
Ministar je izjavio da nema nijednog kandidata koga bi mogao da postavi za ambasadora Srbije u najmoćnijim zemljama sveta. U Srbiji je istovremeno bilo nezaposleno oko 800.000 ljudi. Četvrtina ima diplomu fakulteta, 1.000 diplomu magistra, a 60 diplomu doktora nauka.

Saša Radulović, privreda
Ministarstvo privrede predložiće Vladi da ukine plaćanje zdravstvenog osiguranja od poslodavaca i da se lečenje građana direktno finansira iz budžeta. Međutim, budžet će 2014. biti u minusu za 161 milijardu dinara, a javni dug iznad 70 odsto, što je 25 procentnih poena više od zakonske granice.

Slavica Đukić Dejanović, zdravlje
U trenutku kada je afera s aflatoksinom bila u najvećem jeku i kada su građani bili potpuno zbunjeni da li je mleko u Srbiji ispravno, ministarka zdravlja je poručila građanima da odluče da li da piju mleko sa srpskih rafova.

Milan Bačević, rudarstvo i prostorno planiranje

Ministar rudarstva je dva puta ponovio da će Kina u narednom periodu u zemlje centralne i istočne Evrope investirati 10.000 milijardi evra (jedinica i 13 nula). Ministarka energetike potom ga je ispravila tvrdnjom da je u pitanju iznos od 10 milijardi evra. Bačević je prethodno izjavio da istraživanje nikla nije štetno po okolinu.

Dragan Glamočić, poljoprivreda
Ministar poljoprivrede izjavio je u oktobru prošle godine da GMO hrana nije štetna po zdravlje. On je, međutim, u svom naučnom radu koji je pisao pre dolaska u Vladu 2006. godine iskazao zabrinutost zbog neispitanih efekata GMO hrane.

Lazar Krstić, finansije
Ministarstvo je zaposlenima u javnom sektoru zaradu preko 60.000 dinara smanjilo za 20 odsto. Njihove plate iznad 100.000 dinara oporezovane su sa 25 odsto. Na ovaj način budžet će dobiti 100 miliona evra - tačno onoliko koliko je plaćen stečaj Privredne banke Beograd. Čitava ušteda na solidarnom porezu potrošena je praktično na probleme jedne banke koje su napravili državni službenici.

Izvor: 24sata

Pogledajte još