Šta koči uvođenje jedinstvenog broja 112

Prošlo je pet godina od najave da će i u Srbiji biti uveden jedinstven telefonski broj za hitne slučajeve - 112, koji postoji u svim zemljama Evropske unije, a čijim pozivanjem se istovremeno mogu dobiti sve tri službe za hitne intervencije - policija, vatrogasci i hitna pomoć. Projekat postoji, ali nedostaju sredstva za realizaciju.

Čovek koji je hteo da pomogne povređenima u saobraćajnoj nereći u Svrljigu zvao je hitnu pomoć, ali je upućen na drugu ambulantu koja pokriva taj kraj. Međutim, šestocifren broj u panici nije zapamtio.

Pokušaji uvođenja broja 112 za hitne pozive u slučaju saobraćajnih nesreća, poplava, požara i drugih prirodnih nepogoda traju godinama. Jedna od karika u pružanju pomoći građanima su timovi hitne pomoći.

Portparolka Hitne pomoći Nada Macura kaže da građani mogu da pozovu i 011 194 za informaciju koja je hitna pomoć najbliža.

"Tako da naš lekar može da sačeka, da može da zapiše ili eventualno da ponovi više puta jer su još uvek ti brojevi u manjim mestima, manjim hitnim pomoćima sedmocifreni", objašnjava Macura.

Sistem 112 pruža brže i efiksanije reagovanje, ne samo hitne pomoći, vatrogasaca i spasilačkih jedinica, već i policije i ostalih službi koje se bave zaštitom građana.

Zaposleni u operativnom centru donosili bi odluku koju službu poslati na lice mesta. Na taj način, veruje se, povećala bi se šansa za spas ugroženih.

"Imate jednu mogućnost da se kud i kamo efikasnije i brže reaguje. U svakom trenutku znate mesto na kojem se lice koje je ugroženo nalazi, znate koje su najbliže ekipe koje mogu da pruže pomoć i to pratite na jednom sistemu koji je jako koristan i moćan", Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Glavni razlog neuvođenja tog sistema u Srbiji jeste nedostatak novca. Ranije je odbačen jedan od predloga MUP-a, da se novac obezbedi finansiranjem sa pet ili sedam dinara mesečno preko telefonskog računa.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da je cela logistika pripremljena.

"Međutim, za to je potrebno nekoliko desetina miliona evra i jednostavno čekamo priliku kako da uhvatimo u budžetu ta sredstva da bismo mogli tu stvar da dovedemo do kraja", rekao je Dačić.

Uvođenje jedinstvenog sistema za hitne pozive 112 u skladu je sa Zakonom o vanrednim situacijama. Broj za hitne službe u Hrvatskoj uveden je 2005. godine, osam godina pre učlanjenja u EU.

Izvor: RTS

Pogledajte još