Dirljiva fotografija koja je rasplakala milione je lažnjak

Naime, Al Otaibi je objavio fotografiju koja se internetom proširila uz opis u kojem stoji da je reč o dečaku iz Sirije koji spava između grobova poginulih roditelja. Naravno, kako to i obično biva u ovakvim situacijama, dirljiva je slika prikupila milione lajkova i deljenja i dospela do mnogih medija širom sveta.

Ali, fotografija koja je mnogima poslužila kako bi dočarali tragičnu situaciju u Siriji je lažna. U prvom redu, dečak nije iz Sirije već Saudijske Arabije. Dečak nije siroče već njegov nećak, a grobovi nisu grobovi već hrpe kamenja.

Fotograf je bio šokiran kad je video da su njegovu fotografiju iskoristili na ovaj način. Tim više jer je na Facebooku objavio uz objašnjenje kako je reč o lažnim grobovima.

(old_image)

"Moja fotografija nema veze sa Sirijom. Ideja mi je bila pokazati da je ljubav djece prema roditeljima nezamenljiva", rekao je fotograf za Harald Dornbos i dodao: "Nije u redu objaviti moju fotografiju izvan konteksta i koristiti je u propagandne svrhe".

Još je zanimljiviji odgovor prvom korisniku koji je njegovu fotografiju objavio s pogrešnim informacijama.

"Zašto jednostavno ne bi prihvatio moju priču kako se radi o Siriji i primio nagradu od Boga? Preteruješ", stajalo je u odgovoru.

Izvor: Inex.hr
Foto: Facebook, Twitter

Pogledajte još