Na sastanku u Puli dogovoreno formiranje regionalne lige

PULA, 29. jula 2009. (Beta) - Predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Srbije i Hrvatske su na radnom sastanku u Puli dogovorili osnivanje Regionalne bokserske lige, u kojoj će na početku učestvovati osam klubova.

Liga bi, prema današnjem dogovoru relevantnih bokserskih stručnjaka sa prostora bivše Jugoslavije, trebalo da počne najkasnije do sezone 2010/2011.

Sekretar BK Pula Miroslav Hlušička na sastanku je rekao da sama činjenica da su se na dan prve godišnjice smrti bokserskog velikana Mate Parlova, koja se obeležava danas u Puli, okupila najuglednija imena iz sveta boksa ovih država, potvrđuje opravdanost ove odluke.

Današnji sastanak, dodao je Hlušička, dodatno obavezuje učesnike da istraju u ideji reafirmacije boksa kao jednog od najstarijih olimpijskih sportova i podizanju kvaliteta koji je, kako je rekao, "posljednjih dvadesetak godina zabrinjavajuće urušen".

"Vođeni iskustvom iz drugih sportova, poput košarke i vaterpola, smatramo da bi liga u kojoj bi učestvovalo od šest do osam klubova s područja bivše Jugoslavije bila izuzetno korisna za sve boksere", istakao je Hlušička.

Predstavnik Bokserskog saveza Srbije Tadija Kačar i selektor mlade reprezentacije Srbije Dragan Vujković u potpunosti su podržali ovu inicijativu, naglasivši kako svi savezi ovih država moraju da donesu odluku o pristupanju takvom takmičenju.

"Naravno da je za sada još prerano govoriti o sistemu takmičenja, koji će se regulisati posebnim pravilnicima i propozicijama, ali postoji mogućnost da se neke kategorije dupliraju", kazao je Dragan Vujković, dodajući da bi najidealnije rešenje bilo formiranje od sedam do osam kategorija.

Po njegovim riječima, svaki klub bi na početku takmičenja trebalo da uplatiti kotizaciju kao garanciju učestvovanja u Regionalnoj ligi.

Novi sastanak zakazan je za 18. septembar u Srbiji, do kada bi koordinaciono telo trebalo da pripremi predlog statuta kao i pravilnik takmičenja.

Pogledajte još