Računi za struju u celoj Srbiji astronomski: EPS oteo građanima 1,7 milijardi dinara

Srbija je šokirana decembarskim računima za struju. Gotovo da nema građanina koji ne veruje da mu je „EPS Snabdevanje“ obračunao više struje nešto što je zaista potrošio, u šta sumnja i ministarka energetike Zorana Mihajlović. Prema podacima do kojih smo došli, računi građana uvećani su za najmanje 20 odsto, a kako je mesečni prihod EPS 8,7 milijardi, jasno je da ova državna kompanija želi da naplati 1,7 milijardi dinara više nego što je uobičajeno.

Redovi na šalterima za reklamaciju u svih pet elektrodistribucija u Srbiji pokazuju da je došlo do očito velike greške. Novinari „Blica“ bili su svedoci da su mnogi građani, uz povike „lopovi“ i „nikada vam nećemo platiti“ napuštali šaltere EPS, nezadovoljni zbog očiglednog izostajanja pravog odgovora za očigledan problem.

"Držimo staklorezačku radnju i obično oko praznika imamo manje posla. Račun za mesec novembar je bio 6.190, da bi nam za decembar stigao 12.031 dinar iako smo u decembru kraće radili", kaže revoltirana Ljubica Arbutin.

Građani su glasno komentarisali šokantno visoke račune, a razvijale su se i „teorije zavere“: od toga da EPS namerno pušta struju nižeg napona preko dana kada je tarifa skuplja, pa samim tim se troši više struje pri kuvanju, do toga da će država oteti pare kako bi ih oprala, pa će im naknadno zbog greške umanjiti dug.

"Račun za novembar mi je bio 4.700, a decembar 10.500 dinara. Struju su mi očitali 2. januara, a danas sam sama proverila brojilo i videla da pokazuje da za period od 14 dana nisam potrošila nijedan kilovat jeftine struje, već samo skupe. A to je, priznaćete, malo neverovatno"
, kaže ljutito Dragana Radovanović.

Obradović: Građani imaju pravo da se žale "Građani imaju pravo da se žale ukoliko nisu zadovoljni računima za struju, ali prvo moraju da ih plate", kaže generalni direktor EPS Aleksandar Obradović

Nišlijka Lidija Vučković dobila je petostruko veći decembarski račun za struju za stan u kojem niko ne živi. Prethodna dva računa iznosila su joj po 1.100 dinara sa TV pretplatom tako da se šokirala kada je otvorila kovertu EPS-a i videla najnoviji račun od 5.800 dinara! Iako je stan prazan i u njemu nema nikakve potrošnje!

Većina građana tvrdi da nisu trošili više električne energije tokom praznika, a i da jesu, računi za tih nekoliko dana nisu mogli biti duplo veći. Većina je iskoristila praznike i da otputuje.

"Za novembar je stiglo 7.000 a za decembar 16.000 dinara. Da paradoks bude veći, mi smo u novembru slavili Mitrovdan i tada se puno kuvalo i pripremalo"
, kaže Persa Veljković.

Izvor: Blic

Pogledajte još