Srbi sa Kosova će glasati za srpski parlament

Ukoliko se raspišu vanredni parlamentarni izbori na republičkom nivou, i Srbi sa Kosova i Metohije moći će da izađu na birališta.

U to su uvereni predstavnici vlasti u Beogradu, ali postoji velika dilema kako će na taj proces gledati Brisel i Priština. Ključno pitanje je da li će se to učešće podvesti pod glas „srpske dijaspore“ ili će listići sa KiM biti tretirani kao i oni iz centralne Srbije?

"Ako ih predsednik Tomislav Nikolić raspiše, nesporno je da će Srbi na KiM moći da glasaju na tim izborima", poruka je ministra Aleksandra Vulina.

Šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže za Novosti da pravo učešća kosmetskih Srba ne bi smelo da se dovodi u pitanje, jer su oni državljani i građani Srbije, sa dokumentima ove države:
"Verujem da će se i EU založiti za to da Srbi sa Kosova Metohije neometano glasaju. A, u Prištini to mogu da tumače kako hoće. Srbi tamo nisu i ne mogu da budu dijaspora. Te kvalifikacije ne stoje".

Bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić, međutim, tvrdi da će Srbima biti omogućeno da glasaju, i to kao našim državljanima, recimo, koji žive u Mađarskoj, Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji.

"Verovatno će se odigrati licemerna igra u kojoj će Srbi moći da glasaju, ali u nekom vidu konzularnih predstavništava, baš kao i dijaspora", kaže Samardžić.

Oliver Ivanović, lider GI „Sloboda, demokratija, pravda“ očekuje da će Priština pokušati da spreči održavanje srpskih parlamentarnih izbora na KiM, ali, upozorava da bi time izazvala veliki revolt:

LEPAK ODBRANIO NEUTRALNOST Zakletve koje su potpisali odbornici Zubinog Potoka, Leposavića, Kosovske Mitrovice i Zvečana arhivirane su u Prištini sa prelepljenim simbolima „državnosti“ Kosova. Zaposleni u tamošnjoj administraciji danima su bezuspešno pokušavali da uklone nalepnice, ali je to bilo nemoguće zbog jakog lepka. Na kraju su bili prinuđeni da zakletve srpskih odbornika arhiviraju kao statusno neutralne! (D. Z.)

Na kraju će se verovatno insistirati na prisustvu Oebs-a, kako bi se prikazalo da glasa „dijaspora“.

Ivanović ne isključuje da Priština zatraži da se Albancima sa juga Srbije omogući da na jesen glasaju na izborima za kosovsku skupštinu.

Sahranjen odbornik Janićijević

U prisustvu više stotina građana severnog Kosmeta, u petak je na mesnom groblju u selu Rudare kod Zvečana sahranjen Dimitrije Janićijević (36), odbornik u SO Kosovska Mitrovica koji je ubijen ispred svoje kuće u noći između srede i četvrtka.

Od funkcionera SLS se oprostio i njegov venčani kum, Oliver Ivanović.

"O tebi će misliti tvoji prijatelji kojih si imao mnogo, ali i tvoji neprijatelji koji su svoju mržnju pretvorili u rafal smrti. O tome, danas i ubuduće, treba da razmišljaju svi građani Mitrovice koji su skloni da bilo kakvo nasilje opravdaju, jer malo nasilje rađa veće i završava se ubistvom. O tome treba da misle i oni koji su u vlasti, jer od njihovih odluka zavisiće i odluka mnogih da li da ostanu u ovom gradu ili da odu", rekao je Ivanović.

Kosovska policijska služba nije saopštila nove detalje u istrazi o ubistvu Dimitrija Janićijevića, a mnogi Mitrovčani smatraju da će i ovaj, kao i mnogi drugi slični zločini, ostati nerasvetljen, a počinioci nekažnjeni.

Izvor: Novosti

Pogledajte još