U Sočiju pritvoreno 33 srpskih radnika bez dokumenata

Radnici se i dalje se nalaze u pritvoru FMS u Sočiju. Sa njima je u kontaktu ambasada Srbije u Moskvi.

Diplomatski izvori su naveli da ne znaju tačne okolnosti pod kojima su privedeni, i dodali da u proveri na gradilištio nisu privedeni samo građani Srbije, već i drugih država.

Za sada nije jasno koje će mere preduzeti ruska strana prema srpskim radnicima, ali se može očekivati da će, u skladu sa ruskim zakonima biti deportovani.

Nezvanično se saznaje da su naši radnici u Rusiju otišli posredstvo agencije "Hej JU" iz Čačaka, čiji je vlasnik, navodno Raško Tankosić, iz Ivanjice, s kim nije bilo moguće stupiti u kontakt.

Kako Blic saznaje Tankosić trenutno je van zemlje, a ni njegovi najbliži saradnici nisu želeli da otkriju gde se nalazi.

Opšte je poznato da on već duže vreme odvodi radnike u Rusiju na privremeni rad. Većina se vraća sa manje novca nego što je dogovoreno, neki i potpuno prevareni, a kada dođu obično ne žele da o tome javno govore ’’kako bi sačuvali živu glavu’’.

"Ja sam želeo da idem preko, imam petočlanu porodicu i potreban mi je novac da ih prehranim. U Srbiji je to veoma teško. Međutim, imao sam sreće da mi ljudi sa iskustvom kažu kako se tamo radi, pa sam ipak odustao. Uglavnom, Raško ovde pokupi radnike... Ivanjica, Čačak, Užice, obeća im dobre pare, a znate kako izgleda kada našem jadnom čoveku nego pomene veliku sumu novca, on ne razmišlja puno. Onda ih odvedu tamo, pokupe im dokumenta, kao tobože pasoše na viziranje i za radne dozvole, i oni ne mogu da mrdnu nigde bez papira. Moraju da rade dok ne dovrše posao, a često ostanu bez većeg dela novčane nadoknade"
, rekao je Blicu izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Deportovani će najverovatniej biti i četvorica srpskih radnika koji su nedavno pokušali da izađu iz Rusije nakon isteka vize.

U Sočiju su pooštrene mere bezbednosti zbog Zimske Olimpijade koja počinje 7. februara, posebno nakon dva teroristička napada u Volgogradu uoči Nove godine.

Izvor: Blic
Foto: Wikipedia

Pogledajte još