Računi za struju: Ko tu laže?

Elektroprivreda Srbija i dalje ostaje pri tvrdnji da su računi za sporni računi za decembar ispravni i da nije bilo sistemske greške. Ipak ministarska eneregetika najavljuje dodatnu istragu u saradnji sa regulatornom agencijom. Ako se ispostavi da je bilo greške biće i smenjivanja.

Većina građana je jutros na otvorena vrata kod ministarke energetike Zorane Mihajlović došla zbog uvećanih računa za struju.

Očiglednih propusta je mnogo, ali u Elektrodistribuciji kažu da svaki potrošeni kilovat mora da se plati. Pitanje je samo ko je potrošio i koliko. Bosiljka Jovanović mesecima plaća struju za stanove u kojima niko ne živi.

"Radi se o dva nenaseljena stana u kojima ništa nije uključeno, čak ni frižideri, i od maja meseca računi rapidno skaču. Poslednja potrošnja je 360 kilovata, tj. 3.600 dinara", požalila se ona.

Čak i kada obilazi stanove gospođa Jovanović ne uključuje ni sijalicu, a kada je probala da se žali opet problem.

"Čekate, čekate i onda kada dođete na red službenik vam kaže uradite to pismeno, obratite se distribuciji, i na tome se to tako završava", kaže ona.

Ministarka energetike najavljuje da će u narednih mesec dana sa Regulatornom agencijom dodatno proveriti sve što zakon dozvoljava.

"Mi kao Ministarstvo energetike poštujemo odluku, odnosno izveštaje EPS Snabdevanja da nije bilo sistemske greške, ali isto tako ćemo tražiti od Regulatorne agencije za energetiku da provere metodologiju utvrđivanja i kvaliteta i da eventualno sa našim inspektorima, takođe elektroenergetskim provere takve stvari", objašnjava ministarka.

"U slučaju da se ispostavi da nešto nije bilo uradjeno kako treba od strane EPS-a, odgovorni će snositi posledice i biti smenjeni", najavila je Mihajlovićeva.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača kaže da već dugo upozoravaju na ovaj problem.

"Ja mogu samo da ponovim da preko dve godine upozoravamo EPS, odnosno privredna društva da obezbede ispravna brojila. Zakon o metrologiji je potpuno jasan. Uređaj koji nije overen ili baždaren narodski rečeno, od 8 do 12 godina je tehnička ispravnost nekog uređaja, a taj uređaj nije overen, preko njega se ne može naplaćivati niti sme da bude u prometu", podseća Papović.

Papović onima koji sumnjaju da im brojilo nije overeno, a kojih kako tvrdi ima oko dva miliona, preporučuje da se obrate Direkciji za mere i plemenite metale i da od njih traže pisani dokaz da brojilo nije overeno.

Izvor: B92

Pogledajte još