Životne navike mogu da utiču na gojaznost?

Studija je sprovedena na 120 hiljada američkih žena i muškaraca koji ne boluju od hroničnih bolesti i nisu gojazni. Odnosa između promene životnih navika i težine su procenjivane svake 4 godine.

Istraživači su otkrili da u okviru svakog četvorogodišnjeg perioda, učesnici su dodavali u proseku 1,4 kg. Bazirajući se na dnevnoj osnovi, četvorogodišnja promena težine bila je najbliže povezana sa unosom čipsa, krompira, šećera, zaslađenih pića, neprerađenog crvenog mesa, mesnih prerađevina, a obrnuto povezan sa unosom povrća, integralnih žitarica, orasima i jogurtom.

Zbog činjenice da gubitak težine predstavlja ogromne izazove, primarna prevencija gojaznosti je globalni prioritet. Nekoliko životnih navika može da utiče da li osoba može ili ne da održi energetsku ravnotežu ( unos kalorija = trošenje kalorija) u dužem vremenskom periodu . Na primer, konzumiranje zaslađenih pića, slatkiša i obrađenih namirnica može da oteža održavanje energetske ravnoteže, dok potrošnja žitarica, voća i povrća to može olakšati. Pored toga, gledanje televizije i spavanje mogu da utiču na potrošnju energije.

Izvor: B92

Pogledajte još