Miščević: Dolazak investitora najveća korist pregovora

Foto: Tanja Miščević / Medija centar

"Dolazak bilo koga ko je zainteresovan da investira i gradi jeste rezultat činjenice da mi vise nismo treća država, mi smo buduća zemlja članica EU", kazala je Mišćevića na TV Pink povodom međuvladine konferencije 21. januara kojom zvanično počinju pregovori Srbije i EU.

Ona je istakla da je svakom investitoru važna pravna sigurnost, a početkom pregovora to se potvrđuje.

Tanja Miščević posebno je istakla najavu nemačkog ambasadora Hajnca Vilhelma da će u Srbiju doći poznati giganti, poput Mercedesa i Lidla.

Ona je precizirala da nakon međuvladine konferencije prvo na red dolazi pregovaračko poglavlje 35, u kojem je glavna tema normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

"Politički dijalog i rad tehničkih pregovaračkih grupa ostaje kao model normalizacije. Poglavlje 35 je praćenje sprovođenja svega što je dogovoreno"
, kazala je Miščevićeva.

Komenratišući uticaj eventualnih vanrednih parlamentarnih izbora na proces pregovora Srbije sa EU, šefica pregovaračkog tima smatra da bi najgora situacija bila da se ne zna da li će biti ili ne izbora.

"Poteban je jasan politički konsenzus, konsenzus i u parlamentu zbog donošenja zakona. Vazno je što pre znati da bismo što pre primenjivali i planove za narednu godini i da ih ostvarimo"
, kazala je Tanja Miščević.

Ona je ocenila da pominjanje 2020. godine kao roka kada bi Srbija mogla da postane članica EU nije ni euforija ni optimizam, već realna mogućnost.


Beta

Pogledajte još