Pregovori o pridruživanju EU počinju u utorak

Foto: AP

Na konferenciji, koja je zakazana za 9.00 sati u zgradi Evropskog saveta u Briselu, EU će predstavljati ministar spoljnih poslova Grčke Evangelos Venizelos i evropski komesar za proširenje Štefan File, a Srbiju predsednik vlade Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

"Reč je o ceremoniji koja ima uglavnom simbolički značaj", rekao je za Tanjug Fileov portparol Peter Stano.

Protokol predviđa da na konferenciji, koja će se odvijati na marginama sastanka Spoljnopolitičkog saveta EU, bude najpre predstavljen pregovarački okvir EU, a odmah zatim i pregovaračka platforma Srbije.

Vlada Srbije je prošlog petka pod oznakom “poverljivo” usvojila uvodnu izjavu koja će biti pročitana na konferenciji, a Tanjugu je rečeno da je to urađeno kako bi se osiguralo da ovaj dokument bude premijerno predstavljen u utorak.

Pregovarački okvir EU, koja je usvojen na sastanku Ministarskog saveta krajem prošle godine, takođe još nije zvanično pušten u javnost, ali je Tanjug prošlog meseca dobio uvid u njegov sadržaj.

Reč je o dvadeset pet stranica dugačkom tekstu koji se sastoji iz tri dela: osnovni principi pregovaračkog procesa, sadržaj pregovora i pregovaračka procedura.

Okvir sadrži opis svih 35 poglavlja pregovora o pridruživanju, a u javnosti je najviše pažnje privuklo poslednje poglavlje, koje se odnosi na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

U Evropskom savetu se tokom prošle godine vodila intenzivna rasprava o poglavlju 35, da bi u konačnu verziju okvira ušla formulacija da bi do kraja pregovaračkog procesa trebalo da dođe do “sveobuhvatne” normalizacije odnosa sa Kosovom, umesto “potpune”, na čemu su insistirali Velika Britanija i Nemačka.

Sem toga, okvir predviđa da Beograd i Priština pre pridruživanja Srbije EU treba da potpišu “pravno obavezujući sporazum” što, prema tumačenjima evropskih diplomata, ne znači zahtev za formalnim priznavanjem Kosova, nego garanciju da će proces normalizacije imati trajan karakter.

Ministar za Kosovo Aleksandar Vulin je najavio da će skrining za poglavlje 35, tokom koga će predstavnici EU detaljnije obrazložiti svoja ocekivanja od procesa normalizacije, biti održan već u sredu, 22. januara.

Srbija je još prošle godine uspešno završila skrininge za poglavlja 32 (finansijska kontrola) 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (unutrašnji poslovi).

Nakon što se skrining završi, Evropski savet će na ambasadorskom nivou davati zeleno svetlo za otvaranje pregovora za svako poglavlje pojedinačno, a očekuje se da će prva poglavlja biti otvorena već u septembru ove godine.

Prema ranije uspostavljenom pravilu, među prvim poglavljima biće otvorena ona koja se odnose na pravosuđe, policiju i zaštitu osnovnih prava, dok će u slučaju Srbije isti tretman imati i poglavlje 35.

S obzirom da su u slučaju Hrvatske, koja je u EU primljena prošle godine, pregovori trajali ukupno osam godina (uključujući dve godine pauze zbog neispunjavanja obaveza prema haškom Tribunalu), procenjuje se da bi pregovori sa Srbijom mogli da se završe najranije do kraja 2020.


Blic

Pogledajte još