Izbeglice: Hrvatske institucije vrše pritisak na Srbe

0

Koalicija udruženja izbeglica osudila "nasilno i nedolično" ponašanje hrvatskih službenika u konzulatima u Beogradu i Subotici, i policijskim stanicama u HR.

Foto: Medija Centar

U saopštenju Koalicije udruženja izbeglica koje je agenciji Beta dostavio njen predsednik Miodrag Linta, ukazuje se da na taj način pomenuti hrvatski službenici sprečavaju izbegle i prognane Srbe da prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske i zadrže hrvatske lične karte u narednih pet godina.

Koalicija navodi da „hrvatski službenici, suprotno hrvatskom Zakonu o prebivalištu, ne priznaju neke od dokaza za privremeni odlazak izvan Hrvatske, kao što su potvrda o zaposlenju, potvrda o lečenju i izjava o izdržavanju za nezaposlena lica i penzionere“.

„Takođe, jednom delu izbeglih i prognanih Srba govore da ne mogu da prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske i zadrže hrvatske lične karte ako imaju i srpsko prebivalište i srpske lične karte, dok drugom delu govore da to nije uslov“, navodi se u saopštenju i ističe da hrvatski zakon o prebivalištu omogućava svakom hrvatskom državljaninu da ima pravo na dva prebivališta i dve lične karte.

Koalicija je zatražila da hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić pošalju jasnu poruku službenicima u konzulatima da se „Ustav Hrvatske koji garantuje slobodu kretanja i Zakon o prebivalištu moraju poštovati i da se mora poštovati integritet i dostojanstvo svih građana bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost“.


Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.