Putovanje sa decom: Kako da sprečite povraćanje?

Putovanje sa decom kolima neke roditelje prvo asocira na probleme, koje donosi povraćanje. Šta sve treba, ili možete da učinite da pre i nakon što se pojave simptomi, kako bi putovanje bilo prijatnije za vaše dete i vas?

Veliki broj dece pati od mučnine pri vožnji kolima. Neka su toliko osetljiva da nakon par minuta u automobilu počinju prvi simptomi, a zatim i povraćanje, dok neka samo ne podnose vožnju u krivinama.

Prvi znaci da je detetu muka je da se umiri, često pobledi, ili počne da zeva. U takvim situacijama najbolje je da što pre zustavite auto i izvedete dete da prošeta i udahne svež vazduh.

Kada nastavite vožnju, potrudite se da dete gleda van automobila u najudaljenije nepokretne tačke. Malom detetu je teško da to razume i teško da će ostati skoncentrisano na gledanje u daljinu. Zato, da bi mu održali pažnju, možete ga zapitkivati da li vidi kuću na vrhu udaljenog brda, da li vidi drvo na kraju puta…, . Ako putujete kroz predeo gde baš i nema šta da pokaže u daljini, možete se igrati igre „Nađi oblak, koji liči na nešto“. To će ga neko vreme okupirati, taman da se malo stabiliše.

Otvorite malo prozor da bi obezbedili dovoljno svežeg vazduha u kolima.

Deci, koja su izuzetno osetljiva, za duži put se daju lekovi protiv mučnine pri putovanju. Ovi lekovi ih obično i malo uspavaju, pa je možda dobro da planirate put u vreme kada dete i inače spava. Lek treba popiti bar pola sata pre puta. Ako zakasnite, rizikujete da lek ne stigne da deluje na vreme, pa da ga dete ispovraća.

Šta možete da uradite da detetu ne bude muka u kolima?

Potrudite se da dete jede oko sat vremena pre puta. Prazan stomak, kao i tek pojeden obrok pojačava osećaj mučnine.

Ukinite sve zabave, koje detetu fokusiraju pogled na nešto unutar automobila: čitanje, crtanje, gledanje slika, crtanih filmova…

Pratite sve vreme puta da li će se pojaviti simptomi mučnine. Što ih pre uočite i reagujete, lakše će Vam proteći putovanje.

Izvor:B92

Pogledajte još