Srbija: Danas se plivalo za bogojavljenski krst

Patrijarh srpski Irinej služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog oca Nikolaja u Zemunu, nakon čega je usledila litija do Zemunskog keja i tradicionalno plivanje za Časni krst u Dunavu i to 17. put.

Pobednik viteškog nadmetanja za tituli "Nosilac Bogojavljenskog krsta" je Dejan Dimitrijević iz Beograda koji je danas prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta na Dunavu u Zemunu.

Dimitrijeviću, bivšem vaterpolisti, ovo je treći put da prvi stigne do Bogojavljenskog krsta. On je rekao da nije važno ko je bio prvi, a da osvajanje krsta posvećuje svim okupljenim građanima i porodici. Njemu su uručeni medalja, plaketa i krst.

Za Bogojavljenski krst danas je na Zemunskom keju plivalo 380 plivača, od kojih je najstariji imao 83 godina, a među kojima je bilo i žena i gostiju iz Rusije.

Oni su pre plivanja primili blagoslov patrijarha Irineja, koji je okupljenim građanima čestitao praznik tradicionalnim pozdravom "Bog se javi".

"Bogojavljenje je veliki praznik koji slave sve crkve Hristove", rekao je patrijarh i podsetio da se na današnji dan na reci Jordan pojavio onaj o kome su proroci govorili čudesne stvari.

Prema njegovim rečima, na današnji dan se otvorilo nebo i Bog je sišao na zermlju da bi nas načinio narodom Božjim.

Profesor fizičke kulture dvadesetešestogodišnji Piroćanac Željko Mitić danas je na Bogojavljenje prvi doplivao do časnog krsta na Gradskom kupalištu tom gradu, a za titulu krstonosca nadmetalo se sedamdesetak mladića i jedna devojka.

Ovo je jedanaesto plivanje na Bogojavljenje koje se organizovano u Pirotu, a okupio se veliki broj građana.

Mitić je rekao da mu je velika čast što je pobedio ove godine. "Za časni krst plivam treći ili četvrti put i preporućio bih to svima. Moju pobedu posvetio sam svom pokojnom ocu, poznatom pirotskom biciklisti Branislavu Banetu Mitiću, koji je biciklom putovao čak do Kine", rekao je Željko Mitić po izlasku iz vode.

Viši medicinski terapeut Borko Marić (29) iz Kragujevca pobednik je današnjeg 11. nadmetanja u plivanju za Časni Bogojavljenski krst na kragujevačkom jezeru Ssumarice.

Mariću je ovo treća pobeda u Kragujevcu, a četvrta od kada učestvuje u za krst, jer je titulu pobednika jednom osvojio i Ćupriji. On je rekao da će na Bogojavljenskoj manifestaciji učestvovati sve dok ga zdravlje i snaga služe.

Šabački vaterpolista Saša Jovanović pobednik je današnje Bogojavljenske trke na reci Savi u Šapcu, što je tom takmičaru rekordna četvrta pobeda u nizu.

Jovanović je pobedio u konkurenciji 110 plivača, što je takođe rekord trka u Šapcu i pred oko 5.000 gledalaca. On je nakon trke rekao da se pre starta dvoumio da li da učestvuje ali da su ga sportski motivi ponovo naterali da skoči u vodu i postavi novi rekord.

Ninoslav Andrić, 23-godišnji student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, pobednik je ovogodišnjeg takmičenja u plivanju za Časni krst na reci Đetinji, u Užicu.

Andriću je ovo četvrta pobeda u tom takmičenju, a ove godine je imao i najveću konkurenciju od čak 42 učesnika.

"Divan je osećaj plivati na Bogojavljenje.Voda je bila hladna, ali nekako to pada u drugi plan", kaže Andrić.

Student treće godine Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Marko Božinović prvi je danas doplivao do Časnog krsta u niškom bazenu na Čairu, u takmičenju 19 plivača povodom hrišćanskog praznika Bogojavljanja.

Božinoviću je ovo prvo takmičenje za Časni krst, a novinarima je rekao da je predmet iz plivanja na fakultetu položio ocenom 10.

U plivanju za Časni Bogojavljenski krst na gradskom jezeru u Vlasotincu, pobedio je danas Vlasotinčanin Dragan Kocić.

On je od 83 takmičara iz nekoliko gradova juga centralne Srbije, prvi preplivao stazu dužine 33 metra, koja je simbolično predstavljala broj godina Isuša Hrista.

"Bilo je dobro. Ovo je četvrti put da osvajam Časni krst. Mislio sam da ove godine ne učestvujem, ali kada sam saznao da se veliki broj Leskovčana prijavio, rešio sam da plivam kako bi krst ostao u Vlasotincu"
, kazao je Kocić.


B92

Pogledajte još