"Odumiranje" od nedelje na RTS-u

0

Radio-televizija Srbije sledeće četiri nedelje u terminu od 20 časova emitovaće umesto “Ravne gore” novu seriju – “Odumiranje” scenariste Dušana Spasojevića i reditelja Miloša Pušića.
Emir Hadžihafizbegović i Branislav Trifunović u sceni iz "Odumiranja"

Serija je nastala po istoimenom filmu koji se donedavno vrteo u bioskopima i imao uspešnu promociju na nekoliko domaćih i stranih festivala.

„U seriji ima dosta scena koje se nisu našle u finalnoj verziji montaže filma. Film bi sa njima bio predug pa smo morali da ih se odreknemo“
, kazao je reditelj Pušić.

Glavne uloge u “Odumiranju” tumače Branislav Trifunović, Boris Isaković, Dara Džokić, Jasna Đuričić, Emir Hadžihafizbegović, Milica Janevski… Pušić za „Blic“ TV Magazin kaže da ćemo u seriji videti i likove kojih nema u filmu.

Prva epizoda
Janko se posle dužeg vremena vraća u rodno selo. Zatiče skoro ispražnjeno selo, urušene kuće i majku koja ga željno iščekuje. Namerava da što pre krene u ostvarenje svog plana.

Termin: Nedelja u 20.00
Trajanje: Četiri epizode po 40 minuta
Uloge: Branislav Trifunović, Boris Isaković, Dara Džokić, Jasna Đuričić, Emir Hadžihafizbegović, Milica Janevski i Nikola Ilić

„U seriji postoji jedan novi lik Negovan, Strahinjin novi pomoćnik, koga tumači mladi glumac Nikola Ilić. Scene sa njim smo baš voleli, i na snimanju i tokom montaže, ali su u nekom trenutku nažalost morale da otpadnu zbog dužine i ritma filma.“

Reditelj dodaje da ova serija pruža sasvim drugačiju sliku o selu od one koju obično viđamo na televizijskom programu.

„Ne verujem da će promeniti bilo čiju svest, ali ako bilo koga natera na razmišljanje o tome, to je već korak napred“, ističe Pušić.

Urednik domaćeg serijskog programa na RTS Marko Novaković kaže da u vreme kada u srpskim selima ima sve manje stanovnika, serija poput “Odumiranja” nam je potrebnija nego ikad.

Ona u sebi, pored izvanredno iznivelisane i ispričane drame o generacijskom jazu, nosi tragiku svakog junaka, bez namere da presuđuje o tome čiji je životni put ispravan, a čiji nije – kaže Novaković.

Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.