Nervozni ste? Možda je tajna u onome što jedete

Prvo što ujutro pojedete može odrediti kakvog ćete raspoloženja biti ceo dan. Zato jedite mudro radi svog, ali i tuđeg dobra.

Ne znam kako vi, ali ja svako jutro, kao na automatskom pilotu, ponavljam isti niz činova. Gasim alarm, bauljam do kuhinje, pristavim kafu, palim radio i onda u kupatilo... Taman dok operem zube i kosu, nanesem regenerator, voda prokuva i skuvam kafu. Otpijam gutljaj vruće crne i pomislim kako je život lep (ok, odmah nakon prvog gutljaja povlačim prvi dim cigarete, ali, obećavam, obećavam, rešiću se te ogavne navike). Eto, to je donedavno bio moj doručak već gotovo 20 godina. Sve dok nisam shvatila da se sve loše osećam.

Da oko podneva počinje da mi se vrti u glavi, počinju me hvatati znakovi nervoze, radna energija i koncentracija se smanjuju, a bome i tolerancija na ljude i onda odjurim u prvu pekaru po dve krofne s vanilom koje me drže dok ne dođem kući s posla – umorna, isceđena, nesposobna za bilo šta, pogotovo za komunikaciju. A onda sam pročitala jedan članak u novinama i shvatila: aha, moj doručak, odnosno moj nedoručak, me pretvara u iscrpljenu besnu zver. Začuđeni? Onda čitajte dalje, videćete, ima logike.

Ono si što jedeš
Verojatno ste već više puta čitali o famoznom GI-ju – glikemijskom indeksu namirnica, no odnedavno su nutricionisti počeli naveliko govoriti o tzv. MI-ju hrane (Mood Indexu) jer se smatra da ono što jedemo utiče na naše ponašanje – od toga hoćemo li imati histeričan ispad na poslu ili biti toliko mirni i staloženi da bismo zaslužili titulu radnik meseca. Istraživanja pokazuju da ono što jedemo utiče na hemiju u našem mozgu, posebno na neurotransmitere poput dopamina i serotonina koji utiču na poboljšanje raspoloženja.

Čak su i niži nivoi cinka kod nekih osoba povezani s poremećajima u ishrani, a nedostatak omega-3 kiselina s depresijom. Valjda vidite koliko prehrana može oblačiti, odnosno vedriti našim životom? I zašto onda toliko nas preskače doručak pa se oko podne izgladnelo bacimo na krofnu koja će nam na početku dati malo energije i utehe, ali uskoro će se vratiti u obliku histeričnog ispada? Pamtite li kad ste se poslednji put otresli na mamu ili dečka bez nekog posebnog razloga? Možda je vreme da im se izvinite, prebacite krivicu na doručak i napokon počnete zdravo da se hranite. Dakako, počevši od doručka. “Zdelica zobene kaše sa kašikom orašastih plodova, semenki i svežih (ili zamrznutih) bobica odličan je izbor za početak dana. Održavaće nivo šećera u krvi tokom dana i činiti da se osećate baš cool”, kaže nutricionistkinja Lusinda Bevan.

Pad na dno
Ali ako ste mislili da vas vaša prehrana tera samo na besne ispade, pogrešili ste: ona može izazvati i tegobe. Kad ste pod pritiskom, a imate nizak nivo šećera u krvi, organizam je preplavljen hormonima stresa, kortizolom i adrenalinom. Mnogo ljudi pokušava da gasi taj požar kafom, čokoladom i cigaretama, a dobro je poznato da su to okidači za dodatni stres. Na kraju se nivo šećera spušta, baš kao i vaše raspoloženje. Osećate se deprimirano, demotivisano ili imate osećaj da ste zbrkani, nefokusirani. Jeste li ikad iskusili tako nešto? Verovatno jeste pa evo saveta kako da sredite taj problem. Rešenje je u celovitim namirnicama i proteinima.

Bilo bi odlično da na radnom stolu imate jabuku i par brazilskih oraščića jer će vam održavati šećer stabilnim, a vi ćete biti smireni, ali i dovoljno snažni da izdržite sve zadatke i obaveze. Ako jedete nezdravu hranu i ništa ne doručkujete, to će se loše odraziti na vaše zdravlje, i fizičko i psihičko. Mnoge devojke jure tokom dana, suočavaju se raznim obavezama i pritiscima na poslu ili faksu, preskaču obroke i jedino im je gorivo dupli espresso i kutija cigareta. Taj jeziv način izdržavanja dana može vas pretvoriti u klupko besa čija se koncentracija meri u milisekundama.

Naime, ako ne jedete, mozak dobija signale da vam nedostaje goriva za obavljanje svakodnevnih poslova pa je telo automatski pod stresom – napeti ste, grizete i forsirate se. A onda vam samo odjednom padne sistem, osjećate se izduvano, zaboravno i depresivno. U tom raspoloženju ne možete zadržati ravnotežu u životu niti se na duge staze boriti s izazovima svakodnevice. A sve to samo zato što ujutro nemate volje gricnuti nešto zdravo!? Ako vam treba energije do kraja dana (a kome ne treba?!), dobar su izbor kriška hleba od celih žitarica i dva tvrdo kuvana jaja, a zatim lagani ručak. Vaš će um biti bistar i aktivan, ali vi nećete biti u visokonaponskom raspoloženju, sve do večere.

Grickanjem do sreće
Kao što vidite, doći do sreće pametnim zalogajima i nije baš nuklearna fizika. Ne morate da brojite kalorije ni da merite glikemijski indeks (premda i hrana niskog GI-ja može popraviti raspoloženje) niti gutati suplemente. Važno je samo dobro izabrati hranu – mnogo svežih namirnica, voća, povrća, celih žitarica, povrćnih supa, salata od tune, ribe s grila – da izgurate dan. I svakako, obilan, zdrav i hranljiv doručak koji ne samo da će vam dati dovoljno energije, snage i poleta da se suočite sa svim izazovima dana, nego će vam omogućiti da sve to obavite sa smeškom.

Izvor: Index.hr

Pogledajte još