Kina: Više neće biti abortusa zbog pola deteta

Tri decenije stroge politike porodičnog planiranja ojačale su tradiciju prema kojoj je muški pol deteta poželjniji, pošto se veruje da su sinovi glavna podrška ostarelim roditeljima i naslednici porodičnog prezimena.

Rezultat toga su abortusi, ubijanje ili napuštanje devojčica i trgovina muškom i ženskom decom.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u operaciji uhvaćeno 10 osoba koje su od 2010. godine slale žene iz čitave zemlje u kliniku u gradu Žengžu, u centralnoj Kini, da saznaju pol festusa.

Ovu uslugu je samo prošle godine koristilo više od 1.000 žena, objavilo je ministarstvo koje nije navelo koliko abortusa je izvršeno kao posledica toga, navodi Rojters.

Jedan od vođa mreže već je osuđen na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 juana (16.500 dolara), a ostali su dobili nešto kraće kazne.

Ministarstvo navodi da je ovo najveći slučaj ove vrste u proteklih nekoliko godina.

“Ovo je trajalo dugo i pokrivalo je veliku oblast. U tome je učestvovao veliki broj ljudi. To je bilo zlonamerno, imalo je ozbiljne posledice i predstavljalo je veliku pretnju društvu”, dodalo je ministarstvo.

Problem je rasprostranjen, upozorilo je ministarstvo, dodajući da je suočeno sa “ozbiljnom situacijom” u pokušaju da iskoreni takve zloupotrebe.

Vlada već godinama pokušava da reši ovaj problem koji je doveo do ozbiljne neravnoteže stanovništva u nekim delovima Kine, naročito u bogatim priobalniim provincijama.

Jedan kineski sud je prošle nedelje osudio na odloženu smrtnu kaznu lekara koji je prodao sedam novorođenih beba trgovcima ljudima.

Iako je kineska vlada prošle godine najavila ublažavanje politike “jednog deteta”, mnoga ograničenja su i dalje na snazi, pošto Peking tvrdi da je planiranje porodice i dalje glavno sredstvo koje obezbeđuje da se u Kini ne rađa previše dece koja bi opteretila ograničene resurse zemlje.

Izvor: Blic

Pogledajte još