Tom Henks kao prvi filmski Dizni u filmu "Spasavanje gospodina Benksa"

Osim problematičnog odnosa Diznija i Traversove, u filmu „Spasavanje gospodina Benksa“ prikazano je i mučno detinjstvo književnice sa ocem alkoholičarom (Kolin Farel), koji je umro kada je ona imala osam godina.

- Pre nego što sam pročitao scenario, nisam imao pojma o tragičnom detinjstvu Pamele Lindon. Želeo sam da ispričam priču o tome kako je tuga u „Meri Popins“ preneta iz autorkine razorene porodice - kaže reditelj Džon Li Henkok (56).

- Dobro je što je scenario nastao van „Dizni studija“ (koji je producirao film „Spasavanje gospodina Benksa“) jer je Volt prikazan kao čovek s manama, koji pije viski, puši tri pakle dnevno i odbija da kasnije pozove Traversovu na premijeru filma u Los Anđelesu - ističe Henkok.

Studio ne samo da je prihvatio projekat scenaristkinje Keli Marsel već je direktor Robert Ajger lično nazvao Toma Henksa (inače daljeg Voltovog rođaka) i zamolio ga da tumači čuvenog animatora jer im je bio potreban neko od poverenja za tako važan zadatak.

Naspram Henksovog duhovitog i šarmantnog Diznija, Ema Tompson tumači zatvorenu i uzdržanu Traversovu.

- Led oko njenog srca je počeo da se topi tek kada ju je Volt odveo u Diznilend - otkriva Ema i dodaje da je autorka u početku odbijala „animacije, pesme i korišćenje crvene boje“ u filmskoj adaptaciji romana o Meri Popins.

- Bila je tvrd orah i veoma izazovan lik za mene. S jedne strane je bila čudovište, s druge utučeno dete. Uglavnom tumačimo likove koji su emotivno ili barem moralno dosledni, a ona je bila sve samo ne to. Niste znali šta da očekujete. To me je donekle plašilo - priznaje glumica, kojoj je izmakla nominacija za „Oskara“ za ulogu Traversove

Tom Henks prvi
Pre slavnog glumca niko nije tumačio ulogu Volta Diznija u nekom igranom filmu. Njegovu partnerku igra Ema Tompson

Krili da puši
Dizni je skrivao od javnosti da puši iz straha da će to nauditi njegovom imidžu. Henks je insistirao na tome da u scenama puši, ali studio „Dizni“ je to smatrao neprikladnim za porodični film. Na kraju je učinjen kompromis: u jednoj sceni Volt Dizni je prikazan kako gasi cigaretu.

Foto: youtube printscreen
Izvor: Blic

Pogledajte još