Dvaput razmislite: Nisu svi saveti za duži život baš tačni

Prestanite da pijete kafu
Verovatno ste čuli kako nekoliko šoljica kafe na dan može biti loše po zdravlje, ali istraživanje objavljeno u časopisu "New Egland Journal of Medicine“ dokazuje potpuno suprotno. Rezultati 14 godina dugog istraživanja pokazali su kako su muškarci i žene koji su dnevno pili dve do tri šoljice kafe, a nisu pušili, imali 10, odnosno 13 odsto manju smrtnost u poređenju sa ispitanicima koji nikada nisu ili su jako retko pili kafu.

Muškarci i žene koji su pili jednu šoljicu kafe na dan imali su smrtnost manju za šest, odnosno pet, odsto. Prema rečima istraživača, više kafe znači manji rizik od moždanog udara, dijabetesa i srčanih i respiratornih bolesti. Međutim, trebalo bi pripaziti na sve ostalo što stavljamo u kafu poput mleka i šećera jer te dodatne masnoće i šećer mogu eliminisati zdravstvene prednosti kafe.

Svake noći spavajte osam sati
Iako istraživanja pokazuju kako spavanje šest ili više od devet sati tokom noći podiže nivo smrtnosti, prema rečima doktorke Šelbi Haris, činjenica je da svako ima različite potrebe za spavanjem.
Zato, ako se sami od sebe probudite nakon šest i po sati sna, prisiljavanje da odspavate još koji sat neće vam produžiti život.

Smanjite indeks telesne mase

Prema studiji objavljenoj u časopisu "Journal of American Medica Association“, pokoji kilogram viška mogao bi da produži dužinu života. Odrasle osobe s indeksom telesne mase koji ih stavlja u grupu onih sa viškom kilograma, ali ne gojaznih, a to je indeks između 25 i 29.9, imale su šest odsto manji rizik od smrtnosti.
I dok indeks telesne mase nije uvek tačna mera za zdravstvene rizike, registrovani dijabetičar Džen Bruer kaže da ako dodatna težina dolazi iz mišićne mase, verovatnije je da će osoba imati niži nivo holesterola i bolji odnos dobrog i lošeg holesterola.

Uzmite jedan aspirin dnevno
Smatra se kako uzimanje jednog aspirina dnevno omogućava duži život i u određenoj meri sprečava srčani i moždani udar. Međutim, prema rečima doktorke Nis Goldberg, ako ste zdrava četrdesetpetogodišnja žena, možda nećete ni primetiti razliku. Međutim, svakodnevno uzimanje aspirina može dovesti do krvarenja, alergija i problema sa želucem.

Dnevno popijte osam čaša vode

Smatra se kako je upravo ta količina vode potrebna organizmu. Međutim, studija koju je sprovela Medicinska škola Darmut iz Hanovera 2002. godine, otkrila je kako jednostavno ne postoji "magičan broj čaša“ vode koje je potrebno popiti svaki dan. Osim toga, tečnost se ne mora u organizam unositi isključivo putem vode. Biljni čajevi i prirodni sokovi dobar su izvor hidratacije, ali treba izbegavati gazirane sokove. Voće i povrće su još zdraviji način unošenja tečnosti u organizam.

Mleko je zdravo za telo
Uvređeno je mišljenje da pijenje čaše mleka na dan održava kosti zdravima i sprečava povrede. Međutim, dvanaestogodišnja studija koja je sprovedena na Harvardu otkrila je kako žene koje mleko piju tri puta na dan slome više kostiju nego žene koje piju manje od jedne čaše mleka nedeljno. Činjenica je da kosti jakima čini kalcijum koji se, osim u mleku, nalazi i u zelenom povrću, mahunarkama…

Pijte manje alkohola

Jedna čaša vina na dan ne samo da blagotvorno deluje na srce, već i produžava život. Naučnici sa Univerziteta Teksas u Ostinu otkrili su kako umereno pijenje, kao što je mala čaša vina dnevno, smanjuje mortalitet u srednjoj i starijoj životnoj dobi. Doktori kažu da je to zato što su srčane bolesti vodeći uzrok smrtnosti kod žena, a vino sadrži antioksidanse, koji sprečavaju ozbiljne bolesti.

Pijte multivitamine
Iako multivitamine pije gotovo polovina odraslih osoba, studija koju je 2011. sproveo "Women’s Health", otkrila je kako žene koje piju multivitamine ne žive duže u porešenju sa ženama koje nutrijente dobijaju samo iz hrane. Jedino su dodaci sa kalcijumom povezani s manjom stopom smrtnosti pa tako osobe koje piju kalcijum ima smrtnost od 37 posto, a taj postotak kod osoba koje ih ne piju iznosi 43 posto. Zato je, prema rečima naučnika, vitamine i minerale najbolje uzimati direktno iz voća i povrća.

Izvor: 24sata
Foto: Morguefile

Pogledajte još