Ove lekove i namirnice ne smete da kombinujete!

Prelazni periodi stalno vrebaju svoje žrtve za prehlade, zato obezbedite sebi pravilno lečenje obraćajući pažnju na namirnice koje treba izbegavati ukoliko ste bolesni. Neke pogrešne kombinacije hrane i lekova mogu biti opasne. Tako, na primer, čaša mleka ili isceđenog soka od grejpa u kombinaciji sa antibioticima može da izazove neželjeno dejstvo, pa čak i vrlo burnu reakciju organizma. Otkrivamo vam koji miks hrane i lekova nije preporučljiv.

Alkohol i lekove ne bi trebalo da uzimate zajedno
Ne kombinujte alkohol sa antipsihoticima, tricikličkim antidepresivima i benzodiazepinom, jer izazivaju pospanost. Nemojte da pijete alkohol ako ste popili tabletu valerijana ili u slučaju da koristite antihistaminike starije generacije.

Žitarice i povrće usporavaju delovanje antidepresiva
Hrana bogata vlaknima može da izmeni delovanje tricikličkih antidepresiva, kao i molekule nekih lekova za epilepsiju i kardiotonika za srčane probleme. Vlakna usporavaju apsorpciju leka u crevima, poništavajući njegovo delovanje. Nije nužno da iz ishrane izbacite ovu vrstu hrane, već je važno da lekove uzmete sat vremena pre obroka. Biljna vlakna, posebno pektin (koga ima u kori jabuke) usporavaju apsorpciju većine lekova. To pre svega važi za digoksin, jedan od lekova za srčane bolesnike, i acetaminofen, koji se uzima u slučaju raznih vrsta bolova.

Vitamin C i digestive ne bi trebalo kombinovati sa antianemicima
Ako ste na terapiji antianemicima, pažljivo konzumirajte voće, jer je bogato vitaminom C i može da izazove poremećaj u količini gvožđa, a postoji i opasnost od trovanja. Velika doza vitamina C ne preporučuje se onima koji su genetski izloženiji riziku od prekomernog gomilanja gvožđa, recimo, onih koji imaju talasemiju i hemohromatozu. Vitamin C može da ograniči izlučivanje aspirina, pa je važno da pazite da ih ne uzimaju zajedno.

Mleko i mlečni proizvodi poništavaju dejstvo antibiotika
Hrana koja obiluje kalcijumom, kao što su mleko i sir, može da poništiti dejstvo nekih antibiotika (tetraciklin) i da oslabi delovanje kinolona, lekova protiv zapaljenja. Veže se za njihove molekule i deaktivira ih. Kod terapije antibiotikom odnos aktivnih materija mora da bude isti svakog dana terapije, a smanjena količina aktivnih supstanci predstavlja rizik da se bakterija ne ukloni u potpunosti. Mleko sa antiacidima na bazi kalcijuma i sode bikarbone može da izazove neželjene nuspojave. Stoga je najbolje da mlečne proizvode izbegavate tokom terapije. Apsorpciju tetraciklinskih antibiotika koče kalcijum i gvožđe, pa nije preporučljivo da ih uzimate sa mlekom koje je bogato kalcijumom ili sa namirnicama koje su bogate gvožđem.

Treba biti oprezan s voćem, posebno sa sokom od grejpfruta
Prema poslednjim istraživanjima glavni krivci za moguće neželjene posledice jesu bioflavonoidi, naringin-naringenin i furokumarin – supstance kojima je grejp bogat. Te materije povećavaju koncentraciju antihistaminika u krvi i sedativa, kao što je benzodiazepin i antagonisti kalcijuma koji se koriste kod problema sa pritiskom. Isto dejstvo imaju i na imunosupresore (koji se koriste nakon transplantacije), statine (protiv masnoća u krvi), protivzapaljenske lekove kao što su kortikosteroidi. Još je otvorena rasprava o negativnom uticaju grejpfruta kod raka dojke. "British Juornal of Cancer“ upozorava da grejp može da poveća mogućnost pojave raka dojke u menopauzi za 30 posto. U tim slučajevima preporučuje se da smanjite njegovo uzimanje, dok druga istraživanja donose drugačije zaključke, odnosno ona pokazuju da je grejp koristan upravo u antitumorskim terapijama.

Upotreba soli u kombinaciji sa tabletama za srce povećava pritisak
Ako uzimate ACE – inhibitore (lekove za srce i visok pritisak), veća količina kalijuma, koga ima dosta u morskoj soli, može da izazove srčanu aritmiju. Ne uzimajte ovu vrstu soli ako pijete antidepresive na bazi litijuma, jer u tom slučaju kalijum povećava koncentraciju aktivne supstance i može da izazove brojne nuspojave.

Plemenite plesni su opasni kod arterijske hipertenzije
Sirevi sa plemenitom plesni sadrže tiramin (ima ga i u crnom vinu, čokoladi, soji), koji može da izazove krizu pri povišenom pritisku, ako ste na terapiji antidepresivima ili nekim crevnim anitimikrobikom. Takvi sirevi su opasni i za one koji imaju problema sa srčanom cirkulacijom zbog tiramina, koji izaziva sužavanje krvnih sudova i može da dovede do povišenja pritiska. Pojedine vrste (čedar, parmezan) mogu da usporavaju delovanje antidepresivnih lekova, što je posebno izraženo u slučaju lekova baziranih na delovanju monooksigenaza. Zato bi trebalo da izbegavate mlečne proizvode, bakalar i feferone.

Iznutrice i morski plodovi ne idu sa barbituratima
Ako su vam propisani barbiturati (protiv depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja), izbegavajte prehrambene namirnice bogate vitaminom B12 kao što su džigerica, bubrezi, morski plodovi, pivski kvasac. Mešanje ovih supstanci može da poništi dejstvo terapije. Ako povećavate dozu po slobodnoj proceni, može doći i do trovanja.

Masnoće nije poželjno kombinovati s antimikoticima
Masnoće povećavaju rizik od trovanja ako koristite griseofulvin, molekul prisutan u nekim antimikoticima. Kod konzumiranja masnije hrane lek će biti duže izložen delovanju enzima probave koji smanjuju njegovo dejstvo. To se posebno odnosi na antibiotike koji moraju da se uzimaju između dva obroka.

Izvor: Haber.ba
Foto: Morguefile

Pogledajte još