Odri Hepbern

Američki filmski institut 1999. godine proglasio je Odri Hepbern trećom najvećom zvezdom svih vremena, posle Ketrin Hepbern i Bet Dejvis.

Odri Hepbern rođena je 4. maja 1929. u Briselu, majka joj je bila baronesa. Pravo ime bilo je Odri Ketlin Raston. U detinjstvu, školovala se u privatnim internatskim školama u Engleskoj i Holandiji. Tokom okupacije Holandije pomagala je tamošnji pokret otpora.

Ljudi iz sveta filma koji su je poznavali pripisuju joj kao posebnu osobinu veliku skromnosti i nesebičnost. U dva navrata bila dečji ambasador UN.

Formalno udavala se dva puta, ali su joj tabloidi pripisivali razne vanbračne veze, između ostalog, navodno i sa američkim predsednikom Džonom Kenedijem.

Do sredine pedesetih godina prošlog veka snimila je, pored filma "Praznik u Rimu", još nekoliko filmova, uglavnom, romantičnih komedija. Smatra se da je tek "Priča o kaluđerici" iz 1959. bio film koji je dokazao njene glumačke sposobnosti i van žanra romantičnih komedija, a za ulogu je ponovo bila nominovana za Oskara.

Krajem osamdesetih kada je već drugi put postala ambasador dobre volje UNICEF-a, putovala je svetom ukazujući na stanje u kome deca žive, posebno u Etiopiji, Sudanu, Bangladešu...

Preminula je 20. januara 1993. u Švajcarskoj, u varošici Tolokenaz na Ženevskom jezeru.

Pogledajte još