Blace: Skrivali da je voda zabranjena za piće!

Bivši predsednik opštine Blace Nebojša Milosavljević tvrdi da je ovo samo jedan od pokazatelja kako funkcioniše neodgovorna vlast u maloj sredini gde se „lokalni funkcioneri i direktori javnih preduzeća stavljaju iznad zakona”.

„Blic” saznaje da je inspektor Ministarstva zdravlja, odeljenje u Nišu, još 26. decembra doneo rešenje o zabrani upotrebe vode koja se proizvodi u akumulaciji u Pridvorici i distribuira građanima.

Rezultati kontrole vode koju koriste skoro dve trećine građana Blaca i okolnih naselja ne zadovoljavaju standarde zdravstvene ispravnosti, konstatovao je inspektor.

U rešenju se nalaže da se obustavi dalja isporuka vode sve dok se rezultatima naknadnih analiza ne dokaže da je ispravna.

Milosavljević kaže da ignorisanje nalaza kvaliteta vode, koji su zahtevali bezuslovnu zabranu distribucije vode, te obezbeđenje alternativnog vodosnabdevanja, jasno govori o stepenu svesti i odgovornosti nosilaca odgovornih funkcija.

"Svi znaju da dugotrajna izloženost povišenim koncentracijama štetnim materijama iz vode ugrožava zdravlje ljudi i može dovesti do ozbiljnih oboljenja. Nije problem ako analize vode nisu ispravne, dešavalo se to i ranije, ali se građani o tome moraju obavestiti", ocenjuje Milosavljević.

Predsednik opštine Blace Radivoje Krstović je potvrdio da je upoznat sa rešenjem o zabrani korišćenja vode za piće iz gradskog vodovoda, ali naglašava da su oni odmah reagovali i za dva dana uradili sve što je potrebno da se voda dovede u stanje za upotrebu.

"Uzorci su bili neispravni samo nekoliko dana. Preduzeli smo sve što je potrebno da se poboljša kvalitet, a što su potvrdile i naknadne analize. Akumulacija na Pridvorici je smanjena za čitavih osam metara, pa se pojavila veća koncentracija mangana od dozvoljene",
rekao je Krstović.

Analizu vode iz blačkog vodovoda vrši Zavod za javno zdravlje u Kruševcu, koji je i predložio da se voda ne koristi za piće.

Izvor: Blic

Pogledajte još