WWF: Biće sve više klimatskih ekstrema

Ćudljiva priroda na raznim kontinentima i ove godine je iznenadila mnoge. U središnjoj Rusiji imaju toplo vreme, a zbog polarne hladnoće led i sneg okovali su SAD u kojima se i deo slapova Nijagare zaledio. S druge strane u Australiji su temperature i od 42 stepeni stvorile ogromne probleme na teniskom turniru Australijan Open.

Upravnik klimatskog programa Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), Aleksej Kokorin, veruje da će u sledećih par decenija biti sve više klimatskih ekstrema.

"Cirkulacija vazdušnih masa sve je intenzivnija i umesto uobičajenog vremena tokom celog leta ili zime imamo razdoblje hladnog vremena pa razdoblje toplog talasa"
, kaže Kokorin.

Aleksej dodaje da se neki ekstremi mogu pripisati prirodnim klimatskim fluktuacijama Zemlje. Ipak, ljudski faktor igra ključnu ulogu u zagađenju atmosfere.

"Broj prirodnih katastrofa je dvostruko veći u proteklih 15 godina, a 2012. bila je rekordna. Prošle godine taj je broj bio malo niži, dok su 2011. prirodne katastrofe bile na rekordno niskoj lestvici. Ipak, treba da shvatimo, da će se broj prirodnih fenomena verovatno udvostručiti u sledećih 20 godina"
, kaže Kokorin.

Upravnik WWF naglašava da ne treba očekivati klimatsku katastrofu, već da se treba foksuirati na goruće probleme, poput rasta nivoa mora. Problem bi mogao predstavljati i manjak pitke vode.

Izvor: Novosti
Foto: Beta - AP - Aijaz Rahi

Pogledajte još