Dijetalni napici otvaraju apetit!

Istraživanje sprovedeno u Džon Hopkins školi za javno zdravlje u Americi, pokazalo je da gojazni ljudi koji piju dijetalne gazirane napitke jedu više hrane nego oni koji piju gazirana pića sa uobičajenom količinom šećera.

"Veštački zaslađivači, koji se ubacuju u većinu dijetalnih gaziranih napitaka, aktiviraju centar u mozgu odgovoran za nagradu. Drugim rečima, centar u mozgu koji kontoliše unos slatkiša u organizam, gubi sposobnost da prepozna potrošnju energije jer veštački zaslađivači remete kontrolu apetita. Kao rezultat toga, konzumiranje ovih pića povećava ukupan unos broja kalorija"
, objasnila je autor studije, dr Sala Blajh.

Studija je pokazala i da oni koji konzumiraju dijetalne napitke imaju veći indeks telesne mase, kao i da jedu više brze hrane i raznih grickalica, od onih koji piju uobičajeno zaslađena pića.

"Rezultati našeg istraživanja sugerišu na to da bi gojazni ili oni koji pokušavaju da održe svoju kilažu, a koji piju dijetalne gazirane napitke, trebalo da obrate pažnju na količinu hrane koju unose, naročito na slatkiše i grickalice", objasnila je dr Blajh.

Izvor: Mondo
Foto: Ilustracija - Morguefile

Pogledajte još