Tanja Miščević: Sednica tačka za normalnost života u Evropi

Foto: Medija centar

"Današnja sednica je tačka sa koje nema povratka. Srbija sada zaista i potpuno opredeljuje svoju budućnost u smislu kreiranja društva, koje će ličiti sva evropska društva koja nas okružuju", rekla je Miščevićeva za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ona je kazala da je ovo faza u kojoj vladavina prava postaje "ne samo obaveza nego i vrednost, i da se kreiranjem uslova za otvaranje pregovora otvaraju uslovi za normalnost života".

O tome koji su sledeći koraci, Miščevićeva je navela da očekuje da će sem poglavlja 35 o sprovodjenju dogovora Beograda i Prištine, da se otvori i pitanje finansijske kontrole.

"Prvi skrining za poglavlje 35 biće održan sutra. Dijalog i rad tehničke grupe u normalizaciji odnosa s Prištinom apsolutno ostaje. U poglavlju 35 Srbija ima još jedan instrument koji prati sprovodjenje briselskog sporazuma, govori koji su problemi i kako vidimo rešenja"
dodala je šefica srpskog pregovaračkog tima.

Prema njenim rečima, današnja sednica je ceremonija kojom se formalno otvaraju pregovori.

"Prisustvovaće državni vrh, predsednik i prvi potpredsednik Vlade Srbije, što je jasan pokazatelj interesovanja Srbije za Evropsku uniju"
, kazala je Mišćevićeva i dodala da će ceremoniji prisustvovati i pet ministara spoljnih poslova članica EU.

Miščević je ocenila da je poglavlje 35 izazov, jer je novina, kako za nas tako i za Evropsku komisiju.

Ona je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", međutim kazala da su Srbija i Evropska komisija uspele zajedno da definišu koji će biti sadržaj tog poglavlja.

Istovremeno je ukazala da poglavlja 23 i 24, koji se odnose na osnovna prava, vladavinu prava, pravdu, slobode i bezbednost predstavljaju najveći izazov.

"Ono što ih razlikuje od ostalih jeste da ne postoji pravo EU, već dobra praksa, koju poznaju članice EU i koju od nas očekuju da ćemo uključiti u domaći sistem. Ona su bitna jer su u suštini osnova svake moderne države"
, objasnila je Miščević.

Ona je podvukla da je Srbija spremna za početak pristupnih pregovora sa EU.

Podsetila je da je Srbija od početka od svojih partnera u Evropskoj komisiji odlično ocenjivana kada je reč o pripremljenosti članova tima.

"To je činjenica koju evropske institucije u vezi institucionalnih kapaciteta Srbije već duže podvlače. Imamo jednu iskusnu administraciju, koja već od 2004. radi na harmonizacija domaćeg zakonodavstva sa pravnim dostignućima EU"
, kazala je Miščević.

Ona je objasnila da se pregovarački tim Srbije sastoji od oko 2.000 iskusnih i kompetentnih ljudi, kojima će se uskoro priključiti i članovi užeg pregovaračkog tima, koji će zajedno sa njom koordinirati pregovarači proces o poglavljima.

Miščević je kazala da tokom godine očekuje oko 50 skrininga.

Što se političke podrške za početak pristupnih pregovora sa EU tiče ona je istakla da danas postoji konsenzus o evropskoj budućnosti Srbije.

Prema njenim rečima 90 odsto psolanika u skupštini se zalaže za evropsku integraciju, što je, kako je konstatovala, dobar preduslov za sprovođenje reformi.

Kada je reč o građanima ona je kazala da 51 odsto podržava evropski put, pri čemu 68 odsto smatra reforme neophodnim.

"Iako je do sada podrška građana manje ili više bila konstantna, ona može, u zavisnosti od ekonomske situacije i stanja u pregovorima, da se menja",
ukazala je Miščević podsećajući da se u gotovo svim zemljama, prema istraživanjima podrška za vreme procesa smanjivala.

Međutim ona veruje da su ishodi izjašnjavanja građana o članstvu relevantni, na kojima građani nijedne zemlje nisu rekli "ne" EU.

Babić: Počinjeno novi posao

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Zoran Babić izjavio je danas da početak pregovora o članstvu Srbije u EU predstavlja istorijski dan i početak novog posla i dodao da je zagovornik vanrednih parlamentarnih izbora.

Babić je, povodom Prve međuvladine konferencije EU - Srbija u Briselu, rekao da Srbija želi da uskladi zakonodavstvo, da će veliki broj promena biti obavljen do 2018. odnosno do 2020. godine i da se ne može zaustaviti njen put ka punopravnom članstvu u EU.

Babić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, istakao da mnogo izazova predstoji u narednom periodu i da se raduje tom poslu, koji će finale doživeti u Skupštini Srbije u usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

Šef Poslaničke grupe SNS je ocenio da je dobro što je Vlada Srbije išla u susret izazovima Briselskim sporazumom, usvojenim reformskim zakonima i borbom protiv kriminala i korupcije.

Babić je ocenio da "ovaj datum nama kao društvu i kao državi nije pao sa neba, niko nam ga nije poklonio", već da je prepoznat potencijal u Srbiji, da se "Beogradu i Srbiji sve više veruje", a da Vlada Srbije i Srbija zastupaju prvenstveno svoje interese.

Babić je potvrdio da je jedan od najglasnijih zagovornika vanrednih parlamentarnih izbora, jer smatra da buduća Vlada Srbije mora da ima znatno snažniji kapacitet i podršku u parlamentu Srbije.

"Sadašnji kapacitet od 128 do 130 poslanika, koji podržavaju zakone, koje predlaže Vlada Srbije, nedovoljno je za brzinu koju smo zacrtali i koju želimo u evropskim integracijama"
, rekao je Babić.

Da bi ti reformski zakoni bili prihvaćeni kod građana, mora da ih predlaže neko ko ima najveće poverenje kod građana, a to je prvi potpredsednik Vlade Srbije i predsednik SNS Aleksandar Vučić, istakao je Babić.

Babić je najavio da će SNS u izbore u Beogradu ući sa jasnom politikom decentralizacije i što više merljivih investicija, da je cilj da glavni grad u budućem periodu dobije naprednu vlast sa timom stručnih ljudi koji će voditi Beograd i dodao da "ne želi licitira sa imenima".


Beta

Pogledajte još