Danas je Svetski dan zagrljaja

Foto: Wikipedia

Dan zagrljaja je nastao 1986. godine u Americi, a vremenom se proširio i na ostatak sveta.
Svrha proslave ovog dana je u tome da pomogne ljudima da izraze emocije u javnosti, a trebalo bi ga proslaviti tako što ćete ponuditi zagrljaj kome god poželite.

Grljenje je toliko važno da su naučnici Univerziteta u Majamiju, 1992. osnovali Institut za istraživanje dodira. U nedavnom istraživanju agresije, proučavano je 17 adolescenata i primećeno je da tinejdžeri koje su masirali imaju manji osećaj teskobe i manje su neprijateljski raspoloženi.

I njihovi roditelji su primetili da su manje agresivni. Iako je ovo istraživanje malo, ipak dokazuje koliko je dodir važan, u ovom slučaju u terapeutske svrhe i ima uticaj na ponašanje.

Zagrljaj gradi poverenje i osećaj sigurnosti i jača povezanost sa osobom koju grlimo.

Osim toga, povećava nivo hormona oksitocina važnog za povezanost i serotonina za sreću, a smanjuje nivo kortizola i uklanja stres.

Zagrljaj je dobar i za naš imunitet, jer stimuliše žlezdu koja podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca. Opušta mišiće u telu i ublažava bol, a najbolje je što je potpuno besplatan.

Dakle, ovaj topli ljudski kontakt ima jako pozitivan utiacaj na psihičko i fizičko zdravlje. Čak i nakon najtežeg dana, zagrljaj će vam sigurno pomoći.

Međunarodni dan zagrljaja proglasio je još 1986. godine Kevin Zaborni, koji se smatra i ambasadorom zagrljaja.


Index.hr
Pogledajte još