Nova snežna oluja na severoistoku SAD, više od 2.600 letova otkazano

Sneg, koji još pada i očekuje se da će padati naredna 24 sata bez prestanka, zatvorio je sve škole u američkoj prestonici, fakultete, vladine institucije, muzeje, a veliki broj privatnih kompanija takodje je zaposlenima dao slobodan dan.

Procenjuje se da bi snežni pokrivač do srede ujutru mogao da dostigne 30 centimetara, javljaju lokalne televizije, a temperature bi mogle da se spuste na minus 25 stepeni Celzijusa.
Pored Vašingtona, novim snežnim talasom pogodjeni su i Filadelfija, Njujork i Boston.
Svi službenici Stejt departmenta su danas ostali u svojim kućama, a još nije izvesno ni da li će u sredu raditi. Otkazana je i za danas ranije najavljena konferencija za novinare u Beloj kući.

"Potrebno je da gradjani što manje voze danas, jer su zbog poledice mogući sudari", rekla je šefica vašingtonske policije Kejti Lanijer.

U siromašnom jugoistočnom kraju Vašingtona, beskućnicima je omogućeno da se skupe u lokalnom okružnom centru, gde će dobiti i hranu. Grad Vašington garantuje smeštaj beskućnicima u sličnim centrima kada spoljašna temperatura padne ispod nula stepeni.

(old_image)

Za sada metro normalno funkcioniše, kao i regionalni Amtrak vozovi, ali je najavljeno da bi i to moglo delimično da bude obustavljeno tokom večeri.
Ipak, meteorolozi kažu da ovaj ledeni ciklon neće biti toliko jak kao prethodni koji je pogodio Ameriku pre mesec dana.

"Onakva polarna zima bi se mogla nazvati 'legendarnom', dok je ovo ipak samo ledeni talas, koji medjutim nema nameru da se brzo povuče",
rekao je za JuEsEj Tudej meteorolog Bob Oravek.

Prognoze kažu da na istočnoj obali temperatura u narednih sedam dana ni u jednom trenutku neće preći u plus.

Istovremeno, na Zapadnoj obali SAD temperature su iznad proseka, i farmeri se bore sa sušama koje su pogodile taj region.

Izvor: Blic/ foto: AP/Jeff Roberson/Seth Perlman

Pogledajte još