Bezbednost dece u školama ugrožena!

Trojica mladića upali su juče popodne na čas u toj školi i bezjbol palicama i srpom napali jednog dečaka na očigled svih.

“Incident koji se juče desio pokazao je da deca, učenici, ne mogu biti i nisu bezbedni u ustanovi u kojoj bi trebalo da se obrazuju i vaspitaju, odnosno pripreme za ravnopravno učešće u društvu čiji su članovi”, saopštio je pokrajinski ombudsman.

Ocenjuje se da pitanje nasilja među mladima kojeg u poslednje vreme ima sve više, i koje se sa ulice prenelo i u škole, više nije pitanje samo jednog grada, jedne policijske uprave, broja policajaca, školskog obezbeđenja, centra za socijalni rad ili drugih ustanova.

“To je pitanje od krucijalnog značaja za državu i društvo, jer odnos prema ovim pojavama, odnos prema deci i mladima uopšte, prema nasilju među mladima, predstavlja odnos prema budućnosti tog istog društva”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da ovakvi incidenti ukazuju na to da trenutnim pristupom obrazovanju i vaspitanju ne možemo očekivati nikakav boljitak.

“Obrazovni sistem sa svim problemima s kojima se suočava zanemaruje jednu drugu, isto toliko važnu oblast, oblast vaspitanja. Dakle, potrebno je ozbiljno i detaljno baviti se uzrocima, a ne posledicama ovakvih pojava”, poručio je ombudsman.

Ta institucija je podsetila da je uradila istraživanje koje je pokazalo da se problemu nasilja u školama pristupa površno, zadovoljava se forma, nauštrb sadržaja.

“Potrebno je hitno, ozbiljno, temeljno i iskreno pristupiti ovom problemu. Premeštanje učenika iz jedne u drugu školu, pokušavanje minimiziranja i poricanja obima incidenata u školama najčesći su pristupi u rešavanju problema, koji nikako ne mogu biti jedino rešenje problema ovolikih razmera”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da će se deca i mladi biti izloženi sve većem nasilju, a društvo će se naći u još dubljoj krizi, sve dok se ovom problemu bude pristupalo olako.


Beta
Pogledajte još