"Stomaklija" ide u istoriju?

0

"Kako, bre, nema ‘stomaklije’", najčešće je pitanje koje ovih dana konobarima u Kragujevcu upućuju ljubitelji "stomaklije", ali oni samo sležu ramenima i kažu: "Nema je u veleprodaji, ne može da se nabavi".

„Uzmite nešto drugo“, savetuju konobari, ali čime zameniti čuvenu travaricu koja se pravi od prirodnih voćnih rakija i šljivove prepečenice oplemenjene sa deset odsto odabranih lekovitih trava.

Proizvođač „stomaklije“ Prokupac“ AD iz Beograda je u ozbiljnim finansijskim problemima i već nekoliko meseci ne puni flaše.

„Već tri, četiri meseca smo u blokadi i, praktično, ništa ne radimo. Imamo ozbiljne finansijske probleme, a država neće da popusti. Ipak, verujemo da će za mesec dana 'stomaklija' opet biti na tržištu. I biće bolja nego dosad, jer se za ovo vreme dobro ukrtila“, sa optimizmom pričaju za „Politiku“ iz odeljenja veleprodaje ovog preduzeća.

O tome koliko je „stomaklija“ popularna u Srbiji, svedoči i podatak da je do sada proizvedeno, i popijeno, više od 82 miliona litara ovog pića.

Mondo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.