Isteklo radno vreme: Hirurg usred operacije otišao s posla

Zar ljudski život tako malo vredi, pita se predsednik tamošnjeg udruženja pacijenata.

Neimenovani hirurg iz Kliničkog bolničkog centra „Rebro“ u Zagrebu, ispričao je da je pacijenta ostavio usred operacije, jer mu se smena završila, a prekovremene sate mu, tvrdi, ne plaćaju.

Sreća, pa se sve dobro završilo, preneo je portal 24sata.

Započeo sam tešku operaciju abdomena u 15 sati i operisao sam do 20 sati. Operacija nije bila gotova, ali moja se smena završila. S obzirom na to da mi niko po novom ne plaća rad nakon završetka smene, napustio sam salu i posao predao kolegi koji je došao. Nakon tri sata operaciju je i dovršio“, kaže hirurg.

On tvrdi i da nije jedini koji je pacijenta ostavio pod anestezijom u sali, već da je bilo barem nekoliko takvih slučajeva u poslednje tri sedmice.

Neke operacije bile su teže, druge lakše. Ova moja je bila izužetno teška i sreća je što je sve na kraju dobro završilo. Radilo se o priraslicama u abdomenu. Događa se da se u gotovo svakom drugom dežurstvu na hirurgiji dogodi operacija koju jedan lekar počne, a drugi dovrši“, priznao je neimenovani hirurg.

Razlog za ovakvo, kako se navodi, neetično ponašanje je novi kolektivni ugovor, po kojem je lekarima KBC-a uveden smenski rad, a godišnje se priznaje 180 sati prekovremenog rada.

Lekari tvrde da im taj prekovremeni rad ne plaćaju, dok u hrvatskom Ministarstvu zdravlja kažu da se sve plaća. Ovaj spor traje već mesecima, podseća portal.

Predsednika Udruženja hrvatskih pacijenata Marija Drlju šokirala je informacija da neko od hirurga uopšte praktikuje odlazak s nedovršene operacije.

Zar im ljudski život tako malo vredi“, pita se Drlje i kaže da hirurg mora da završi operaciju koju je i počeo, jer sve drugo ugrožava život pacijenta koji u nesvesnom stanju ni ne zna da ga je preuzeo drugi lekar.

On smatra da to treba strogo regulisati zakonom, a da lekarima koji su u stanju da pacijenta napuste u toku operacije nije ni mesto u medicini.

„Mislim da su to pojedinačni slučajevi. Poznajući naše lekare, najveći deo njih nikad to ne bi učinio“, uveren je Drlje.

Izvor: 24sata.info
Foto: Ilustracija/IAM Media Office/Wikimewdia

Pogledajte još