Uhapšen vlasnik agencije koja je slala radnike u Soči

Njemu se stavlja na teret da je lažnim obećanjem da će u Sočiju raditi na dobro plaćenim građevinskim poslovima, uz uzimanje novčane naknade, obmanuo više od 100 radnika iz Srbije i na taj način ih vrbovao za potrebe radne eksploatacije u Ruskoj Federaciji, gde su boravili bez potrebnih radnih dozvola i prijave boravka.

Po odobrenju Višeg javnog tužioca u Čačku, Kukuću je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Proveravaju se i preduzimači kod kojih je agencija slala radnike. Oko 120 radnika do sada je deportovano, a oko 40 je u Sočiju. Ukupno 123 radnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine stigla su sinoć specijalnim čarter letom u Beograd, nakon šestodnevnog boravka u ekstradicionom pritvoru zbog neposedovanja radnih dozvola.

Većina radnika je tvrdila da su ih prevarile čačanska agencija "Hej ju" i ruska državna firma "Olimp stroj".

Vlasnik agencije "Hej ju" izjavio je juče da je samo posredovao prilikom pronalaženja radne snage, a da su radnici ugovor potpisali sa "Olimp strojem" kao izvođačem radova.

"Bio sam posrednik u kontaktu između radnika i ruske firme, a jedini moj prekršaj je to što nemam licencu za zaposlene koji će ići van zemlje", rekao je Kukić.

Direktor Inspekcije rada Dragoljub Peurača rekao je juče da će nadležni republički organi preduzeti sve neophodne zakonske mere da se ovakve stvari ne ponavljaju.

"Ukoliko je bilo agencija koje su slale naše radnike na rad u inostranstvo, a da nisu imale licencu, biće im zabranjen rad"
, rekao je on.

Drama građevinara u ruskom gradu Sočiju kulminirala je u petak, 17. januara, kada je njih tridesetak privedeno jer nisu imali radne dozvole. Njima je istekao rok od mesec dana za turistički boravak u tom gradu, a nisu imali ni novac, jer plate za posao koji su obavljali, po svemu sudeći "na crno", nisu dobili.

Izvor: Blic

Pogledajte još