Sindikati danas organizuju jednosatni štrajk upozorenja

Oni žele da izraze nezadovoljstvo predloženim izmenama i dopunama Zakona o radu.

Štrajk će se, kako se navodi u saopštenju organizatora, sprovoditi na radnim mestima u preduzećima i ustanovama širom Srbije u periodu od od 11 do 12 sati.

Sindikati su taj štrajk najavili još pre desetak dana, kada su zatražili povlačenje zakona o radu na doradu, i povlačenje iz skupštinske procedure zakona o privatizaciji i stečaju, kao i smenu ministra privrede Saše Radulović.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je, početkom nedelje, nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta, objasnio da nacrt izmena Zakona o radu nije bio ni u vladinoj, a kamoli u skupšinskoj proceduri i da će se u narednih mesec, dva ili tri nastojati da se donese dobar zakon koji će omogućiti lakše poslovanje poslodavcima i normalan položaj radnika.

Sindikati ipak nisu odustali od najavljenog štrajka upozorenja, kao ni od protesta predstavnika preduzeća u restrukturiranju, koje su najavili za 24. januar.

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak izjavio je da će sindikati pregovarati o Zakonu o radu isključivo sa resornim Ministarstvom rada, a ne sa Ministarstvom privrede.

"Naše resorno Ministarstvo za rad, mora da obavlja ove poslove, a ono je otišlo u doboku ilegalu, i prepustilo svoj ključni zakon drugom ministarstvu. Mi nećemo da pregovaramo sa Ministarstvom za privredu o Zakonu o radu"
, istakao je Čanak.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izrazio je očekivanje da će se u dijalogu oko izmena zakona o radu pronaći kompromisno rešenje između predstavnika sindikata, poslodavaca i države. Kako je rekao, sindikati ne odustaju od jednosatne obustave rada 23. januara, "jer je on sada štrajk upozorenja da se situacije poput ove oko izmena zakona o radu, ne ponove".

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije saopštio je da će se pridružiti štrajku upozorenja i najavio obustavu rada u svim zdravstvenim ustanovama u kojima imaju članstvo od 11 do 12 sati. Sindikat medicinskih sestara i tehničara u Kliničkom centru Srbije takođe je obavestio da će u tom vremenu stupiti u štrajk i organizovati skup na heliodromu, gde će se zaposlenima obratiti sindikalni predstavnici.

Jednosatnom štrajku će se, kako je najavljeno, priključiti i članovi Sindikata srpske policije (S SP) .

Glavni povod za organizovanje štrajka upozorenja je solidaran stav sa drugim sindikatima o povlačenju predloženog Zakona o radu.

Međutim, S SP u štrajk prevashodno ulazi zbog problema zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, piše u saopštenju tog sindikata. Jednosatnom štrajku upozorenja priključiće se i Sindikat radnika u prosveti koji su planirali da se u periodu od 11 do 12 sati ne održi jedan školski čas.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata u Nišu Miodrag Ranđelović i regionalni poverenik UGS "Nezavisnost" Bratislav Cenić najavili su da će sutra u tom gradu biti održan štrajka upozorenja, a dan kasnije i protest radnika preduzeća u restrukturiranju. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Vladimir Gvozdenović takođe je najavio štrajk upozorenja u svim gradovima Srbije.

I Samostalni sindikat GSP-a Beograda najavio je da će se pridružiti jednosatnom štrajku upozorenja u svojim prostorijama, jer ne odustaju od zahteva za smenu ministra Radulovića, kao i zbog sumnje da im država sprema sličan predlog zakona o radu "samo da bi uzela predah zbog predstojećih izbora da se ne bi uzbunili glasači".

Sindikati GSP-a poručuju da "neće da budu krpe kojima će strani kapital da briše pod... zato što takvi zakoni nisu u EU".

Sindikat novinara Srbije, Kragujevačka inicijativa i Koalicija zaposlenih u medijima podržavaju opravdane zahteve Saveza samostalnog sindikata i UGS "Nezavisnost" da se iz procedure povuku Zakon o radu, Zakon o privatizaciji i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o stečaju.

Ove medijske organizacije takođe su pozvale svoje članstvo da sutra podrže i učestvuju u jednosatnom štajku upozorenja. Učešće u protestu su najavili i Ujedinjeni sindikati Srbije, koji su pozvali svoje članstvo da se pridruži protestu zbog velikog značaja zakona o radu, "jer svi moraju stati u jednu kolonu u odbrani prava zaposlenih".

"Treba pokazati ekonomskim diletantima, profiterima i neznalicama da radnici nisu višak i trošak, već graditelji i stvaraoci dobara i profita",
poručili su Ujedinjeni sindikati Srbije.

Izvor: b92/ foto: Beta/Nenad Petrović

Pogledajte još